Leesett a harmadik Mirage is Indiában

iho/repülés   ·   2012.04.07. 16:30

A Dassault Mirage 2000TH Vajra kétüléses, kiképző és vadászbombázó repülőgép Radzsasztán állam Sawai Madhopur kerületében zuhant le, hasonlóan a március 6-án szerencsétlenül járt KT203-as lajstromjelű 200TH-hoz.

A két pilóta sikeresen katapultált és kisebb sérülésekkel túlélte a balesetet. A kétüléses, a Vijay-hadműveletben komoly szerepet kapott gépekből csak hét darabot vásároltak, melyekből már három zuhant le csak idén. Az indiai Mirage 2000-eseket az 1. „Tigers” és a 7. „Battleaxes” századok repülték Gwaliro repülőteréről. A francia típus indiai viszonyok között egészen jó biztonsági mutatókkal büszkélkedhetett, hiszen 1985 óta csak hat példány zuhant le.

Mirage 2000TH: egyre fogyóban... <br>(fotó: USAF)

A szerencsétlenül járt repülőgép a Maharajpur Légitámaszpontról szállt fel gyakorlórepülésre. Az immáron sokadik gépvesztés miatt nem csupán saját vizsgálóbizottság dolgozik az okok kiderítésén (a francia Dassault szakembereinek bevonásával), hanem az Indiai Légierő büntetőeljárást is indított a felelősök kiderítésére és szankcionálására.

A. K. Antony védelmi miniszter emlékeztetett: 2008 óta az ötödikén lezuhant géppel együtt 34 vadászbombázó került veszteséglistára, és 26 hajózó veszítette életét. A gépek között két Mirage 2000H/TH mellett három Szuhoj Szu–30MKI is szerepel.

Kapcsolódó hírek