Lengyelország egymilliárd euró uniós támogatást kap közlekedési projektekre

Korcsmáros Gábor   ·   2023.06.25. 12:00
RB

Négy különböző vasúti projekt kap CEF-támogatást, összesen 758 millió euró értékben.

Lengyelország 4,4 milliárd zloty (1 milliárd euró) támogatást kapott az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből (CEF) közlekedési projektek megvalósítására - jelentette be június 22-én az infrastrukturális minisztérium. Andrzej Adamczyk infrastrukturális miniszter nagyon elégedett azzal, hogy Lengyelország ilyen sikeres volt a finanszírozási lehetőségek kiaknázásában. A támogatási összegből olyan kulcsfontosságú közlekedési infrastrukturális projektek megvalósítását tervezik, amelyek hozzájárulnak az észak-déli összeköttetések fejlesztéséhez, kibővítéséhez. Megépülhet ezáltal a Csehországot Lengyelországon át Litvániával összekötő korszerű vasútvonal is. Négy különböző vasúti projekt kap CEF-támogatást, összesen 758 millió euró értékben. 

A vasúti infrastrukturális projekteken kívül támogatják továbbá a balti-tengeri kikötők, a tengeri (offshore) szélerőművek fejlesztéseit is. Lengyelország a tervezett Centralny Port Komunikacyjny (CPK) közlekedési nagyberuházás megépítésére is kap 63,6 millió euró értékben támogatást. Ez egy hatalmas légi, közúti és vasúti infrastrukturális projekt, amely az Északi-tengertől a Balti-tengerig húzódó nagy sebességű vasúti korridor építésére vonatkozik. A támogatási összeg a projektdokumentáció kidolgozására fordítható. Két lengyel-ukrán projektet is támogatnak, amelyeknek célja az Európai Unió, illetve Lengyelország és Ukrajna közötti közlekedési kapcsolatok javítása.  Erre a célra 46 millió eurót kapnak.  
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek