Lufthansa: előbb pilótasztrájk, aztán az új elnök

iho   ·   2014.02.10. 19:00
spohr2cim

Carsten Spohr lesz a Lufthansa csoport vezetője. Cristoph Franz, a jelenlegi elnök novemberben jelentette be hivatalosan, hogy májustól, amint lejár a Lufthansával kötött szerződése, egy svájci gyógyszergyártó cég elnökségét veszi át.

Az utód kijelölésének folyamata Franz bejelentése óta zajlott, ennek folyamán a társasági csoporton belüli és kívüli személyiségeket is számba vettek utódként. Spohrt kezdettől fogva esélyesként tartották számon.

Spohr egy korábbi fotója a Lufthansa Cargo főnökeként

Carsten Spohr 47 éves, A320-as kapitányi minősítéssel rendelkezik, 1994-ben kezdte meg a menedzsmentben a karrierjét. Eleinte az akkori elnök egyik asszisztense volt, később a szövetségi és a partner légitársaságokkal való együttműködésért valamint a stratégiákért felelős beosztásban dolgozott.  2007-ben a cargo-ágazat vezetője lett, majd 2011-ben tért vissza az utasszállításhoz, ezt a területet irányította egészen mostanáig.

Az Aviation Week szerint Spohr karizmatikus vezető, aki eleinte nehezen alkalmazkodott a Franz által beindított szerkezetváltási programhoz, de mostanra  már teljes mellszélességgel állt ki a változások mellett, amelyek révén a Lufthansa 2015-től másfél milliárd eurónyi üzemi költségcsökkentést remél.

Kapitányi képesítése van a keskenytörzsű Airbusokra: vajon hogyan bír majd el az egykori pilótatársakkal?

Cristoph Franz leköszönésekor hangsúlyozta: csakis olyasvalaki jöhet számításba utódjaként, aki vállalja a Score-program folytatását. Spohr számára ez nem kis feladatot jelent, hiszen a tervek szerint a légitársasági csoportnak 3000 állást kell felszámolnia az adminisztratív munkakörök közül, ami pedig a hajózóállományt illeti, a Lufthansa márciusban újabb pilótasztrájkot kell, hogy megéljen, ha addig nem születik megegyezés a kedvezményes nyugdíjaztatásokról.

Spohr tehát átveszi a tárasági csoport vezetését, az ő utódját azonban még nem találták meg,m az egyik belső jelölt hírek szerint Harry Hohmeister, a csoporthoz tartozik Swiss elnöke lenne, de mások szerint a Lufthansa vezetése ismét megpróbál külső embert találni a posztra.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek