Lufthansa-sztrájk, felfordulás Frankfurtban

iho/repülés   ·   2012.08.31. 19:00
071010_FRA_AIRL_065_cim2

A Lufthansa ma összesen 200 járatát volt kénytelen lemondani a légiutaskísérők frankfurti sztrájkja miatt. Mint ismeretes, a német társaságnak Frankfurt a központi bázisa, tehát az UFO, a kabinszemélyzetek szakszervezete ide koncentrálta az akcióját.

A sztrájk maga hajnali 5-től déli egy óráig tartott, de természetesen a járatok leállása miatti menetrendi káosz egész napra összekuszálta a Lufthansa és a reptér működését, és a későbbiekben is sok késést okozott. Leginkább a rövid- és közepes hosszúságú járatokra terjedt ki a mukabeszüntetés, de olyan interkontinentális vonalakon is leállt a forgalom, mint Frankfurt-Boston, New York és Philadelphia.

Az ATW Online összefoglalója szerint Frankfurt 90 percen keresztül nem tudta fogadni az európai és belföldi járatokat, mert az el nem indult gépek miatt nem volt szabad állóhely.

A munkabeszüntetést azért is okozott sok kellemetlenséget, mert jónéhány német tartományban épp ezen a hétvégén fejeződik be a nyári szünet. Frankfurtban hosszú sorokban álltak az utasok a pultok előtt, a Lufthansa alkalmazottai vízzel, más üdítőkkel és zacskós mogyoróval kínálták a beszállításra hiába váró embereket. A Lufthansa szóvivője szerint ugyanakkor a többi nagy bázisrepülőtéren, Münchenben és Berlinben például, nem okozott akkora káoszt a munkabeszüntetés.

A sztrájk a légitársaságnál közvetlenül alkalmazott légiutaskísérőkre terjedt ki, ezek száma 19 ezer, a Lufthansa leányvállalata, a Germanwings működésére a munkabeszüntetés nem volt hatással.
A sztrájk végére a légitársaság újabb tárgyalási fordulót kezdeményezett az UFO-val. A szakszervezet vezetője, Nicoley Baublies azonban egy rádióinterjúban úgy fogalmazott: ez még csak a kezdet, ha a Lufthansa nem hajlandó teljesíteni a követeléseiket. Mint korábban jeleztük, a munkaügyi konfliktus egyik oka az alacsony bér, bár ezügyben a felek hajlottak volna a megálllapodásra, sokal súlyosabb tényező volt a légitársaság restrukturálása következtében tervezett külső foglalkoztatás.

Amint erről ugyancsak beszámoltunk, a sztrájk nem volt túl nagy hatással a ferihegyi forgalomra, csak a délelőtti Frankfurt-Budapest-Frankfurt repülését mondta le a német légitársaság.

Kapcsolódó hírek