M43-as: Románia felől is jön a sztráda a határig

iho/közút   ·   2012.04.16. 11:28

Romániában lázas autópálya-építés zajlik, ha minden jól alakul, 2014-ben „összeér” az M43-as a határon túli párjával – adja hírül a délmagyar.hu. Egy szakasz már járható a kinti, úgynevezett A1-esből, 2011 végén ugyanis átadták a forgalomnak az Arad–Temesvár autópályát, továbbá az aradi körgyűrű egyik felét. Így a Nagylak felől érkező forgalom immár Aradot kikerülve haladhat Románia belseje felé.

A leendő sztrádaszakaszon 3 csomópont épül: a 4415 és a 4425 jelű útnál, illetve a 4451 jelű utak keresztezésénél külön szintű csomópontot alakítanak ki. Az M43-as gyorsforgalmi út új nyomvonala a Hódmezővásárhely–Makó és a Mezőhegyes–Újszeged vasútvonalat keresztezi, itt vasúti felüljáróval oldják meg az átvezetést. Az új útszakaszon 2 pihenő is létesül, egy egyszerű a Krak-érnél, illetve úgynevezett egyoldali komplex autópálya-pihenő Kövegynél.

Az autópályán az Arad és Temesvár közötti 32 kilométeres távot körülbelül 20 perc alatt lehet megtenni. A Magyarország felől érkezők azzal is sok időt takaríthatnak meg, hogy már Arad bejárata előtt jobbra fordulva ráhajthatnak a körgyűrűre, innen pedig folyamatosan haladhatnak egészen az Arad–Temesvár sztráda „kapujáig”. Az autópálya építése a magyar határ irányába is jól halad: az Arad és Nagylak közötti 38 kilométeres részen dolgoznak az útépítők.

A magyar oldalon azonban még nem kezdődött el az M43-as Makó és a határ, vagyis Csanádpalota–Nagylak közötti 23,1 kilométeres szakaszának építése. Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: zajlik a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására, a tenderbontás rövid időn belül megtörténik. Amennyiben májusban eredményt hirdetnek, júliusban megtörténhet a szerződéskötés, és elkezdődhet a mintegy 65 milliárdos költségvetésű építkezés. Az M43-as befejező szakaszát a tervek szerint 2014 nyarán adják át. Ha pedig román oldalon elkészül az Aradig tartó autópálya-szakasz, Nyugat-Európából Temesvárig, onnan pedig Bukarestig végig sztrádán lehet majd autózni – olvasható a délmagyar.hu-ban.

Kapcsolódó hírek