Mádi minta: kész az első vasútállomás a Magyar Falu programból

iho/vasút   ·   2022.03.17. 15:00
00_mad_megujult

A MÁV kétmilliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatást használhat fel vasútállomások fejlesztésére ebből a projektből, elsőként a borsodi kistelepülés vasútállomásának felvételi épülete készült el.

A MÁV projekt célterülete a falusias, közlekedési főtengelyektől távolabb eső térségeket feltáró regionális vasúthálózat, amely az elmúlt 10–15 év vasútfejlesztési projektjeiből kimaradt. Fontos törekvés, hogy az e térségekben élők is hasonló minőségű szolgáltatást kapjanak a vasútállomásokon, mint a fővonalakon, vagy a budapesti elővárosban utazók.

A Szerencs–Hidasnémeti vasútvonalon fekvő Mád vasútállomás új burkolatokkal ellátott, temperált váróterme USB-asztallal, digitális kijelzővel, padokkal, vitrinekkel, és akadálymentes mosdóval szolgálja mostantól az utasok kényelmét. A nettó 48 millió forintos fejlesztés során helyreállított épület a külső homlokzat megújulásával, a nyílászárók és a tetőszigetelés cseréjével, valamint a forgalmi helyiségek klimatizálásával vált impozánssá és korszerűvé. A vasútállomásra hamarosan új, tízállásos fedett kerékpártárolót is telepít a vasúttársaság.

Felújítás előtti állapotok (fotó: Wikipédia)

A 2023 elején záruló MÁV-projektben megújul további tizenkét vasútállomás meglévő utasforgalmi épülete és annak környezete, tizenegy helyszínen új, korszerű állomásépület épül. 229 vasútállomásra telepít a MÁV fedett kerékpártárolókat, utasbeállókat és utcabútorokat, ezeken a helyszíneken megújul a statikus utastájékoztatás is.

Az új állomásépületek színvilágának és külső dekorálásának tervezésekor a MÁV figyelembe veszi az önkormányzatok igényeit. A vasutasok munkakörnyezete is javul az érintett állomásokon.

  • Megújul a meglévő utasforgalmi épület és annak környezete Szany-Rábaszentandrás, Zichyújfalu, Berkenye, Nagyigmánd-Bábolna, Csömödér-Páka, Mernye, Vaja-Rohod, Biharnagybajom, Nagykereki, Pocsaj-Esztár, Okány és Medgyesegyháza vasútállomásokon.
  • Új, korszerű állomásépület épül Bashalom, Kisvarsány, Tiszaalpár, Szalatnak, Pécsudvard, Püspökhatvan, Nyírbogát, Szerep, Sárrétudvari, Tiszajenő alsó és Győrasszonyfa vasútállomásokon.
  • Kisvarsányban új vasúti megállóhely létesül, Jósvafő-Aggtelek megállóhelyen pedig közös busz-vonat peron épül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek