Magánfuvarozók pótolnák a kiesett budapesti járatokat

iho/közút   ·   2012.04.04. 14:13

A mentrendritkítást kihasználva, magánfuvarozók is vállalnának személyszállítást Győrből Budapestre. Az április 15-től megszűnő buszjáratok sok győrinek és Győrben tanulónak megnehezítik a dolgát. Az Kisalföld Volán egyébként jól kihasznált járatai közül kevés marad, a forgalmat a vasútra igyekeznek terelni.

Ugyanakkor a Győr–Budapest vonalon közlekedő vonatok némelyike már így is zsúfolt. Az elmúlt szombaton például a győri pályaudvaron szinte úgy préselődtek fel az utasok a Budapestre tartó reggeli Kálmán Imre expresszre, ahol mindvégig a folyosón és a WC előterében ácsorogtak. A Railjet szerelvényein is egyre kevesebb a hely, s a hétvégén még az intercity vonatokra sem könnyű helyjegyet kapni.

Az egyetemisták többsége busszal járt a fővárosba, mivel így könnyebben jutnak átszállási lehetőséghez. Sokan Budapestről is továbbutaznak, számukra a busz előnyösebbnek bizonyul – írja a gyorplusz.hu hírportál.

Májer Eszter, a Széchenyi istván Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke érdeklődésünkre elmondta: mindenképpen szeretnék elérni, hogy az eddigi buszjáratok megmaradjanak, annál is inkább, mert jó kihasználtságuk következtében bizonyára nem ráfizetésesek.

Nem titkolta azonban azt sem, hogy már most ajánlatot tett nekik egy fuvarozó, aki alkalmanként ezerötszáz forintért szállítaná a hallgatókat Budapestre vagy onnan Győrbe.

Májer Eszter szerint különösen a pénteki és a vasárnapi napok kritikusok az utazás szempontjából. Pénteken mennek haza a nappalisok, s ugyanakkor érkeznek a levelezősök. Vasárnap megfordul az irány.

A hallgatói önkormányzat most felméri az igényeket, megkeresi a Kisalföld Volán illetékeseit, s ezt követően ad választ az egyelőre nyilvánosen meg nem nevezett fuvarozó vállalkozónak.

Más személyszállító társaságok is fontolgatják, hogy a buszokról „leszállított” utasok számára ajánlatot tesznek. Ezek az elképzelések nem csupán a diákokat, hanem a felnőtteket is érintik. Nehezíti a helyzetüket, hogy ők nyilván nem kapnak állami támogatást sem a diákok, sem az idős emberek fuvarozására – számol be a gyorplusz.hu


Kapcsolódó hírek