Magyar–cseh győzelem az ostravai trolitenderen

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.12.25. 15:00
Troli

A Ganz-Škoda Electric tizennyolc új trolibuszt gyárt a morvasziléziai bányavárosba. 

Ostrava tizennyolc új trolibuszt helyez üzembe 2023 februárjától, amelyeket a magyar–cseh vegyesvállalat, a PPF Csoport tagja, a Ganz-Škoda Electric gyárt. Az ostravai közlekedési vállalat versenypályázatára négy ajánlattétel is érkezett, ebben győzedelmeskedett a Ganz-Škoda. A végösszeg pedig húsz százalékkal alacsonyabb a tervezetnél, 203 millió korona (2,9 milliárd forint). A tizenkét méter hosszú, új T’City modell irányváltást jelent a Škoda eddigi trolibuszgyártási üzletpolitikájától: a karosszériát ugyanis már nem a lengyel Solaris, hanem a Škoda törökországi leányvállalata, a Temsa gyártja, így a jármű mindegyik részét a Škoda Csoport fejleszti és gyártja. Az új trolibuszok fokozatosan állnak majd forgalomba, az első várhatóan 2023 februárjában. 

A nyertes Ganz-Škoda Electric olyan járműgyártókat utasított maga mögé, mint az Ekova és Solaris konzorciuma, a SOR Libchavy és a Tram for Envi. Az új trolik nyolcvan utas befogadására alkalmasak, légkondicionáltak, kamerarendszerrel vannak felszerelve, USB csatlakozókkal vannak ellátva. A járművek részben akkumulátoros üzemre is képesek lesznek, azaz olyan szakaszokon is közlekedhetnek, ahol nincs kiépítve felsővezeték. Egyelőre tizenkét trolibusz gyártására terjed ki a szerződés, de opcionálisan további hatot gyárthatnak még. A finanszírozásukat pedig nagyobb részben uniós támogatásokból fedezik. 

A tervek szerint három részletben, egyszerre hat járművet szállít majd le a gyártó az ostravai megrendelőnek, az első hat 2023 februárjában, a másik hat 2023 márciusában és az esetleges harmadik kontingens 2023 májusában érkezhet Csehországba. Az új trolibuszok fő előnye az lesz, hogy a most trolibuszokra csatlakozó autóbuszokat kiváltsák az új járművekkel, így az utasoknak már nem kell átszállniuk, mert ezek a járművek felsővezeték nélkül is képesek közlekedni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek