Már a csehek is Koperben rakodnak!

Joó Ferenc   ·   2018.06.25. 13:45
metrans-maersk-melnik-400

Eleddig ostravai járatokkal, Dunaszerdahelyen és/vagy Česká Třebován történő átrakással biztosította a Metrans a konténerek eljutását Prágából az Adriára és viszont. Csütörtök óta azonban közvetlen összeköttetést kínálnak a cseh fővárostól negyven kilométerre északra eső Melník és Koper között, heti három–négy vonatpárral.

A Metrans E186 187 pályaszámú mozdonya konténervonattal Szlovákiában, röviddel a négy évvel ezelőtti típusengedélyeztetése után<br>(fotó: railpage.net)

Bár Koper nem a cseh export fő útiránya, immáron a Csehországból indított konténerek tíz százaléka jut el célországába az Adriai-tenger ezen kikötőjén át. A Maersk által menedzselt új szolgáltatással a nyugat-csehországi („Bohemia”) régió közvetlen exportkapcsolathoz jut a Földközi-tenger országai és a Szuezi-csatornán keresztül a Közel- és Távol-Kelet felé, egyúttal az onnan érkező konténerek is gyorsabban jutnak el például a prágai, pilzeni régiókba.

A Melník–Koper konténervonatoknak és a visszaútban közlekedő szerelvényeknek nincsen szigorúan meghatározott útvonaluk, így akár a magyar vasúthálózaton is feltűnhetnek, jó eséllyel Őrihódos és Rajka között. Az alternatív útirány Mariboron és Grácon át vezet Csehország felé.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek