Már keresi a ČD a CityElefantok utódját

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.11.18. 18:00
pidelefant

Kilencven új elővárosi villamos motorvonat beszerzésére írt ki pályázatot a Cseh Vasutak.

A Cseh Vasutak eddigi története egyik legnagyobb volumenű villamosmotorvonat-tenderét hirdette ki, aminek értéke 42 milliárd 200 millió cseh korona (675 milliárd 200 millió forint). Összesen kilencven, EMU400 típusú szerelvény megvásárlását szeretnék minél előbb tető alá hozni. A vonatokat a prágai agglomeráció tágabb körzetében, a Prágai Integrált Közlekedés hálózatán tervezik közlekedtetni.

A közelmúltban hatvan villamos motorvonat beszerzésére kiírt pályázat feltételeihez hasonlóan ebben az esetben sem kizárólag a legalacsonyabb árajánlat dönti majd el, ki lesz a nyertes a pályázaton, hanem a fogyasztás és a karbantartási költségek is jelentős súlyt kapnak. Az új szerelvényeknek többáramneműnek kell lenniük. Az első új motorvonatot a Cseh Vasutak 2026-ban szeretné átvenni. Valamelyest engedtek a szigorú feltételeken, a legalább négyszáz férőhelyes szerelvények maximális sebessége ugyanis az előzőleg tervezett 200 helyett csak 160 kilométer/óra lesz.

A Cseh Vasutak nem titkolja, hogy a Škoda Transportation által gyártott 471-es sorozatú kétszintes, CityElefant villamos motorvonatokat szeretné kiváltani a jövőben az új szerelvényekkel. A CityElefantokból a ČD összesen nyolcvanhármat üzemeltet a prágai és az ostravai agglomerációban. Az esusznak is becézett kétszintes szerelvények élettartamuk második feléhez érkeztek, az első új vonat 2000-ben állt forgalomba, az utolsót 2013-ban vette át a ČD.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek