Már megint Studénka: elátkozott az az átjáró?

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.07.22. 09:33
SCP_kiskep

Az észak-morvaországi Studénka állomás közelében a menetrend szerint Bohumínból (Oderberg) Prágába és Františkovy Lázně állomásra közlekedő SuperCity Pendolino egy kamionnal ütközött. Legrissebb információink szerint tizenhárom ember sérült meg, ebből négyen komolyan. A balesetnek sajnos két halálos áldozata is van. Nem hivatalos információk szerint a mozdonyvezető is súlyos sérüléseket szenvedett, amputálni kellett a lábait. A vasúti közlekedés a csehországi I. számú korridoron visszavonásig, előreláthatólag legalább szerda éjfélig szünetel. Az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják Ostrava-Svinov és Hranice na Moravě állomások között.

A mozdonyvezető kabinja elég csúnyán összetört...<br>fotó: České dráhy, Facebook

A Pendolino nagy sebesség mellett ütközött a kamionnak, amiből a vezetőkabin roncsain kívül szinte semmi sem maradt, a jármű motorját kétszáz méterre a helyszíntől találták meg a vizsgálatot végző szakemberek. A vonat csak ötszáz méterrel a baleset helyszínétől tudott megállni. A rendőrség megerősítette, hogy a baleset időpontjában a fénysorompó működött, s a kamion épp akkor hajtott a sínekre, mikor lezáródott a sorompó, így a pályán ragadt. A kamion sofőrje még ki tudott szállni a járműből, elmenekült a helyszínről, de hamarosan elfogták. A mozdonyvezető állapota a mentősök szerint válságos, de stabilizálódott. A baleset körülményeit vizsgálják, bár több mint valószínű, hogy a kamion lengyel sofőrje okozta. Az anyagi károkról csak durva becslések vannak, nyolcvan millió korona (880 millió forint) kár keletkezett a Pendolino szerelvényen, 3,7 millió koronás (41 millió forint) kár keletkezett a vasúti pályán, valamint további négy millió korona (44 millió forint) az egyéb károk mértéke.

Az első látásra elég durva vasúti baleset csak néhány méterre történt a 2008 augusztusában bekövetkezett, nyolc halálos áldozatot követelő balesettől. Akkor egy épülő híd omlott össze a Krakkóból Prágába tartó Comenius EC előtt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek