Már negyvennel megy a metró a Népligetnél

iho/vasút   ·   2012.05.09. 09:21

Emelte a sebességkorlátot a 3-as metró vonalán a BKV, a szerelvények az óránkénti 20 helyett 40 kilométeres sebességgel haladhatnak az érintett szakaszon – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán Facebook-oldalán.

A tájékoztatás szerint a keddi pályahibát ideiglenesen kijavították, a szerda éjszakára tervezett végleges javítás után pedig feloldják a korlátozást. A metrók sebességét kedden korlátozták ideiglenesen az észak–déli vonal egy szakaszán, mert „az éjszakai pályás bejárás során a Nagyvárad tér és Népliget között a jobb vágány egyik kitérőjében olyan sínfejkitörést találtak a BKV pályamesterei, amely szükségessé tette az átmeneti sebességkorlátozás bevezetését. Ennél a sebességnél a forgalom biztonságosan fenntartható, maximum egyperces késés fordulhat elő” – tudatta a BKK.

„A BKV szakemberei a következő, mai éjszakai üzemszünetben az ideiglenes javítást elvégzik, melynek eredményeképpen a sebesség 40 kilométer per órára lesz emelhető” – ígérte a közlekedésszervező kedd este, aminek eredményeként szerda reggel már 40-nel közlekedhettek a szerelvények az érintett szakaszon. A végleges javítást – a szükséges anyagok beszállítását követően – május 9-én éjszaka tudják elvégezni, így május 10-ére, csütörtökre a sebességkorlátozást teljesen megszüntetik.

A 3-as metróvonal vasúti pályájának állapota valóban sürgős beavatkozást igényel, azonban az idei évben – a források rendelkezésre állásának függvényében – csak a legkritikusabb szakaszok részleges felújítását tudják elvégezni. A BKK mintegy egy évvel ezelőtt pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz a 3-as metró teljes felújítására, a vonatkozó előkészítés megkezdésére, uniós forrásokból. A kérelmet Tarlós István főpolgármester is megismételte, érdemi elbírálására eddig nem került sor.

Kapcsolódó hírek