Másfél éve csúszik a 61-es elkerülő átadása

iho/közút   ·   2012.03.27. 09:51

Másfél év telt el a 61-es elkerülő átadásának első kitűzött időpontja óta, a beruházás végét még mindig nem látni. Közben a beruházó kötbért követel a kivitelezőtől – adta hírül a Zalai Hírlap.

A konzorciumot az Euroaszfalt Építő és Szolgáltató Kft. vezeti, tagja pedig a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. Utóbbi 2010-ben csődközeli helyzetbe került, négy társaság vált ki belőle, az alapcéget pedig Vegyépszer Hungária Zrt.-re keresztelték át. Ezután a vállalkozások és az anyacég is csődöt jelentett.

A konzorciumvezető Euroaszfalt amúgy egy másik jelentős beruházásban most is jelen van Nagykanizsán: a SADE Magyarország Kft. partnereként az S-E Nagykanizsa Konzorcium keretében a szennyvízcsatorna-hálózat rekonstrukcióját végzi. Itt nincs fennakadás a munkában.

Olyan pletykákat is hallani, hogy alvállalkozók várnak a pénzükre, ezért vonultak le a munkaterületről, ezt azonban senki nem erősítette meg – az érintettek közvetítőjükön keresztül elzárkóztak a nyilvánosságtól, az Euroaszfaltnál pedig közölték: a 61-es elkerülő építésével kapcsolatban csak a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) mondhat bármit is.

A kialakult helyzetről a megyei lap érdeklődésére a NIF közölte: az Euroaszfalt semmilyen indokot nem tud felmutatni a késésre. Ezért a napokban felszólították a kivitelezés gyorsítására, illetve a vállalkozási díj 0,2 százalékát kérik kötbérként a késedelem minden egyes naptári napja után. Az érintett útszakasz mostani készültsége 60 százalékos.

Elmondták: a NIF Zrt. elkötelezett az elkerülő út megépítése mellett, ám amennyiben a vállalkozó erre a szerződésben vállaltak ellenére nem képes, szerződést bontanak vele és az utat az előírt közbeszerzési eljárás lefolytatása után mással építtetik meg.

Kapcsolódó hírek