Még hatékonyabbá válhat a vasúti infrastruktúra tervezése Magyarországon

iho/vasút   ·   2023.08.28. 10:00
108as_macs

A Kontúr Csoport Kft. fejlesztői már két éve dolgoznak egy háromdimenziós, objektumorientált, BIM-kompatibilis szoftvercsomagon, mely 2024-ben debütál.

A vasúti infrastruktúra tervezése során feladat az önmagukban is összetett rendszerek, köztük a vasúti pálya, a villamos felsővezeték és a biztosítóberendezés elemeinek összehangolása. A tervezési feladatokra szolgáló, piacon elérhető szoftverek nem minden szempontból feleltek meg a mérnöki elvárásoknak, illetve a magyar szakmai sajátosságnak, ezért a Kontúr Csoport 2021-ben egy olyan rendszer fejlesztésébe kezdett, amelynek segítségével sokkal részletesebb tervek, modellek készülhetnek. A fejlesztés alatt álló rendszer „dobozos” és saját fejlesztésű szoftverekből, saját készítésű, vasúti elemeket tartalmazó katalógusokból, valamint ezek használatáról szóló folyamatleírásokból áll.

A cég támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett, 2020-1.1.2-PIACI KFI kódszámú, „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásra. A „Háromdimenziós, objektumorientált, BIM kompatibilis optimalizált vasúti infrastruktúra tervezési rendszer fejlesztése” című, 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00196 azonosító számú támogatási kérelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jóváhagyta. A projekt összköltsége 604 millió 632 ezer 600 forint, melyből az ITM 399 millió 57 ezer 516 forintot finanszírozott, vissza nem térítendő támogatás keretében.

A fejlesztések még tartanak, de 2024-ben már az új rendszert használják a Kontúr Csoportnál. Koller András, a projekt egyik felelőse elmondta, a cél egy olyan tervezési környezet létrehozása, melyen belül az objektumokhoz rendelten lehet tárolni minden adatot, és amiből automatikusan generálhatóak a szükséges tervlapok, metszetek, kimutatások. A rendszeren belül a létesítmények tényleges kiterjedésének megfelelő 3D modell is létrehozható.

Ahogy a világ egyre inkább fejlődik, az ilyen innovatív megközelítések kulcsfontosságúak a fenntartható és hatékony közlekedési rendszerek kiépítéséhez. A háromdimenziós, objektumorientált, BIM-kompatibilis, optimalizált vasútiinfrastruktúra-tervezési rendszer megnyitja az utat a jövőbeli vasúti közlekedési projektek számára és hozzájárul a fejlettebb és modernebb közlekedési hálózatok kialakításához.

A Kontúr Csoport Magyarország egyik legnagyobb vasúttervezői kapacitással rendelkező cége, amely vasúti pályatervezéssel, vízépítési és víziközmű, műtárgy, valamint vasúti erős- és gyengeáramú tervezéssel, területszerzéssel és földméréssel foglalkozik. A több mint száz főt foglalkoztató cég a hazai vasúttervezésben egyedülálló méretű és tapasztalatú projektirányítói szervezettel is rendelkezik.

(Nyitóképünkön a nemrégiben korszerűsített macsi vasútállomás. Fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek