Megbénult az észak-francia TGV-hálózat

iho/vasút   ·   2012.03.06. 09:00

A francia média híradásai szerint Lille közelében több mint háromezren rekedtek a Párizs, Anglia vagy Belgium felé tartó nagysebességű vonatokon. A káoszt a hirtelen jött havazás okozta. A nagy mennyiségben lehulló csapadék és az erős szél több ponton is felsővezeték-szakadást idézett elő a Párizs–Lille nagysebességű vonalon. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy Seclin magasságában egy regionális TER szerelvény is elakadt az esti órákban, így a TGV-k terelt útvonalon sem érhették el Lille-t.

A francia közlekedési miniszter nem sokkal éjfél után arról tájékoztatta a sajtót, hogy 23 óra 30 perctől helyreállt a közlekedés a nagysebességű pályán és az este folyamán vonatban rekedt utasok többségét eljuttatták célállomásukhoz. Azokat, akik már nem indultak útnak a káosz rendezését követően, hotelekben és a különleges helyzet okán felfűtött hálókocsikban helyezték el.

(fotó: Frédérick Jury, www.euro-photos-trains.com)

A reggeli híradások szerint fél hatra teljesen helyreállt a forgalom, mindössze három TGV szerelvény közlekedett késéssel, ami megfelel az átlagos napokon megszokott közlekedési rendnek. Az SNCF ígérete szerint kártérítést fizetnek annak a negyvenezer utasnak, akiknek vonata hétfő délután folyamán súlyosabb késést szenvedett.

A Párizs–Lille LGV az ország legnagyobb forgalmú vonala, a délutáni csúcsidőben 3-5 percenként követik egymást a nagysebességű szerelvények. A járatok többségét – látva a kialakuló közlekedési káoszt – már idejében lemondták hétfő délután. Ennek köszönhető, hogy mindössze 3000-3500 fő rekedt hosszabb-rövidebb időre a nyílt pályán vesztegelő vonatokban.

Franciaország északi részén az ítéletidő csúcspontján 140 ezer háztartás rekedt áram nélkül, 22 ezer háztartásban kedd reggelig sem sikerült helyreállítani az energiaszolgáltatást. Hétezer vasutast mozgósítottak a különleges helyzet elhárítása érdekében.

Kapcsolódó hírek