Megemelték a Jovány Busz Kft. szolgáltatási díját Hódmezővásárhelyen

MTI/iho   ·   2024.06.27. 13:40

A város közgyűlésének csütörtöki döntése szerint kilométerenként 35 forinttal nő a helyi autóbuszjáratokat üzemeltető vállalkozás térítése.

A helyi vállalkozás, amely kijelölés alapján nyújtja a szolgáltatást, a bérköltségek és az üzemanyagárak emelkedése miatt kért kilométerenként harminc forintos díjemelést, valamint az autóbuszokra is vonatkozó megtett úttal arányos díjfizetési kötelezettség bevezetése miatt kérte kilométerenkénti ötforintos költségeinek megfizetését is. A szolgáltatási díj így kilométerenként 487 forintra nőtt június 1-jétől.

A Jovány Busz Kft. egy korábbi pályázat alapján március 31-éig végezte a város területén a közszolgáltatást. Az új szolgáltató kiválasztására azonban késve indítottak nyílt közbeszerzési eljárást, melyet vissza is vontak, miután a Volánbusz Zrt. jogorvoslati kérelmet terjesztetett elő a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A magáncéget ezt követően jelölték ki a szolgáltatás ellátására július 31-éig vagy az új szerződés hatályba lépéséig.

Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester hangsúlyozta, azért írtak ki nyílt uniós közbeszerzést, hogy megtalálják a legjobb ajánlatot a helyi autóbuszjáratok üzemeltetésre.

Az újonnan, kettő plusz kettő évre kiírt közbeszerzés szerint a szolgáltatónak öt autóbuszvonalon kell szállítania az évente várhatóan 120 ezer utast. A legalább Euro3-as környezetvédelmi minősítésű, klimatizált buszok várható menetrendi futásteljesítménye 280 ezer kilométer. A szolgáltatónak öt autóbusz üzemeltetési jogával kell rendelkeznie, melyből legalább három jármű alacsonypadlós, akadálymentes. Az ajánlatok benyújtási határideje július 1-je.

2023 végéig a Jovány Busz Kft. járműveivel párhuzamosan a Volánbusz autóbuszjáratai is szállítottak utasokat Hódmezővásárhelyen, mert a közszolgáltató vállalat jogelődje, a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (DAKK) pályázat útján elnyerte a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát a 2019 elejétől 2023 végéig tartó időszakra. Az önkormányzat és a Volánbusz Zrt. között számos peres eljárás folyik, melyben a vállalkozás az elmaradt szolgáltatási díj és nem fedezett költségei megtérítését kéri.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek