Megkezdődött a szovjet metrókocsik selejtezése

iho/vasút   ·   2012.04.03. 10:54

Az Alstom-szerelvény sikeres próbafutásait követően, összhangban azok közeljövőben várható forgalomba állításával a BKV Zrt. megkezdte a szovjet gyártású szerelvények selejtezését – tájékoztatta az ihót a Metróért Egyesület.

Az egyesület közleményében kifejti, hogy a kelet–nyugati vonalon egy 1970-ben gyártott Ev-típusú és egy 1974-ben forgalomba helyezett Ev3-típusú szerelvény elbontásáról döntöttek, mivel e szerelvények további forgalomban tartásához egy magasabb rendű, így viszonylag költséges javítási ciklusrend szerinti beavatkozás lett volna szükséges.

Emlékeztetnek, hogy a forgalomból történő kivonáshoz szükséges volt a tavalyi emlékezetes járműtűz után leállított, bár korábban gyártott, de időközben teljes felújításon átesett EV/A, „Barbie” becenevű szerelvények újbóli üzembeállítása is, amely az egyesület szerint szakmailag megalapozott, vállalható döntés.

Ezzel egyidejűleg az észak–déli vonal állományából törlésre kerül két Ev3-as kocsi, amelyek az említett tűzeset alkalmával égtek ki, illetve sérültek meg.

A Metróért Egyesület ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az utasforgalom zökkenőmentes lebonyolítása csak akkor lehetséges, ha az Alstom-szerelvények forgalomba állításával kapcsolatban nem merülnek fel nehézségek, amelyhez a gyártó, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a BKV Zrt. szoros együttműködése szükséges.

Kapcsolódó hírek