Mégsem kapja meg az Østlandet-járatok egy részét a Flytoget

iho/vasút   ·   2023.03.11. 15:00
flytoget

A norvég vasúti ügynökség közvetlenül a nemzeti személyszállító Vy-nek ítélte oda Norvégia keleti részének összes regionális vasúti szolgáltatását. A reptéri gyorsvasúti járatokat üzemeltető Flytoget ezért 2028-ban kilép a vasúti piacról.

A Jernbanedirektoratet (JBD) vasúti ügynökség a norvég kormány 2022. márciusi döntésének megfelelően a Vy-t és a Flytoget AS-t is felkérte, azzal a céllal, hogy megosszák a feladatokat a két állami tulajdonú vállalat között. A Vy-nek az Østfold régiót és a Gjøvik-vonal személyszállítási szolgáltatásait magába foglaló Østlandet 1 csomagot ajánlották, a Flytoget pedig az Oslo–Drammen, Oslo–Larvik, Oslo–Notodden, Oslo–Kongsberg viszonylatokra, valamint az Oslo–Kongsvinger és Oslo–Lillehammer vonalakra érvényes Østlandet 2 csomagra pályázhatott.

A közlekedési minisztérium azonban idén januárban bejelentette, hogy végül csak a Vy pályázatát fogadják el, ráadásul a teljes Østlandet-szolgáltatásra. Knut Sletta vasúti igazgató elmondta: a végső értékelés során bizonyos paraméterek tekintetében a Flytoget lett volna a jobb választás, végül azonban a kért ár döntött – a Vy a teljes csomagért körülbelül egymilliárd norvég koronával (nagyjából 33 milliárd forinttal) kevesebbet kért a tíz évre, mintha két részre bontották volna szét a szolgáltatást.

A közvetlenül odaítélt, 2023 decemberétől tíz évre érvényes Østlandet-szerződés lefedi az összes helyi és regionális vonatot, valamint regionális expresszvonatot Oslo egész területén és az ország délkeleti részén.

A Flytoget megbízott ügyvezető igazgatója, Nicolai Bryde elmondta, a vállalat csalódott a döntés miatt, és meg vannak döbbenve, hogy nem kaptak lehetőséget a kombinált ajánlattételre. Szerinte így az állam és az utasok is lemaradnak a norvég vasutak régóta várt fellendüléséről. A Flytoget a vasúti közlekedés jelentős fejlesztését célzó ajánlatot tett, sűrűbb indulásokkal, valamint a rendelkezésre álló kapacitások jobb kihasználásával. A bejelentés okán a Flytoget azt tervezi, hogy jogosultságai 2028-as lejártáig közlekedteti meglévő nagysebességű járatait az oslói Gardermoen repülőtérre, azt követően viszont kivonul a vasúti piacról.

A Vy ügyvezető igazgatója, Erik Røhne üdvözölte a közvetlen odaítélést, amely azonban még a végső megbeszélések tárgyát képezi, és elmondta, hogy még átfogóbb vasúti kínálatot nyújt majd az utasoknak Norvégia keleti részén, a társadalom számára ésszerűbb költségek mellett. A Flytoget visszalépésével kapcsolatban a szakember úgy véli, ez lehetővé teheti a két szolgáltatás újragondolását és integrációját 2028-tól, ezzel teljesen új lehetőségeket megnyitva – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek