Megtalálták az óceánjáró fekete dobozait

iho/hajózás   ·   2012.01.17. 12:00

Az olasz parti őrség közölte, hogy kiemelte a Costa Concordia óceánjáróból az egyik adatrögzítő fekete dobozt, a CNN hírtelevízió pedig arról számolt be, hogy ismeretlen eredetű szennyezést találtak a helyszínen – írja az Index.

A búvárok megtalálták a másik fekete dobozt is, de még nem szerelték ki a helyéről. Massimo Macaroni, az olasz parti őrség egyik illetékese közölte, hogy a két adatrögzítő berendezés „teljes képet ad a hatóságoknak arról, hogyan történt a katasztrófa”.

A Costa Concordia 3200 utassal a fedélzetén péntek éjszaka sziklának ütközött, majd oldalára dőlt. A baleset a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigetnél történt. Eddig hét holttestet találtak a luxushajóban, de csak hatot emeltek ki belőle.

Legfrissebb jelentések szerint mégsem 28, hanem 29 az eltűntek száma, és van köztük egy magyar. Kedd reggel Filippo Marini, a parti őrség szóvivője közölte, hogy tizennégy német, hat olasz, négy francia, két amerikai, egy magyar, egy perui és egy indiai állampolgár van közöttük.

A Külügyminisztérium erre reagálva közölte, hogy továbbra is két magyart keresnek. Egy férfi és egy nő tűnt el, a férfi a hajón dolgozott. A toszkán parti őrség által korábban nyilvánosságra hozott listán egy magyar szerepelt az eltűntek között, Tóth József külügyi szóvivő azonban azt mondta, a római nagykövetség konzulja ellátogatott Grosseto városába, ahol válságközpontot állítottak fel az olasz hatóságok a baleset után, és itt a listák átnézésekor derült ki, hogy egy magyar nő nem szerepel az eltűntek között, holott utasként utazott a hajón. Felvették az eltűntek listájára, így őt is keresik az azóta is folyó kutatásban – tette hozzá.
A szóvivő azt is megjegyezte, hogy a baleset miatt már korábban hazatért magyarok közül ketten szintén nem szerepeltek az utaslistán.

Marini szerint a baleset helyszínén csillogó foltra figyeltek fel, és azonnal a szennyezést felfogó tömlőkkel vették körül. A szóvivő nem tudta megmondani, hogy milyen eredetű a szennyezés, de a hatóságok attól tartanak, hogy a felborult hajó ökológiai katasztrófát is okozhat, üzemanyagtartályában ugyanis 2400 tonna gázolaj van.

A nyomozóhatóságok kedden hallgatják ki a hajó kapitányát, Francesco Schettinót – közölte ügyvédje. Schettino őrizetben van, az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel és hajótörés előidézésével gyanúsítja. Felelősségre vonás fenyegeti azért is, mert túl korán hagyta el hajót.

Az ügyben eljáró vizsgálóbíró eldönti kedden, hogy előzetes letartóztatásba helyezi-e a kapitányt. Schettinót egyelőre nem hallgatták ki, de beszéltek több mint száz szemtanúval, utasokkal és a legénység tagjaival egyaránt.

A CNN szerint az ügyészek kizárják azt, hogy műszaki hiba okozhatta a szerencsétlenséget. Szerintük a baleset pillanatában a kapitány a parancsnoki hídon volt, és „súlyos hibát” követett el.

Az olasz sajtó hétfőn arról cikkezett, hogy a kapitány a luxushajón dolgozó felszolgálók főnökének akart a kedvében járni, és utasítást adott, hogy a Costa Concordia szorosan a part közelében haladjon, a főnök ugyanis Giglión született. A hajót üzemeltető Costa Crociere hajózási társaság szerint a kapitány felhatalmazás nélkül módosította az óceánjáró útvonalát, ez okozta a balesetet.

Kapcsolódó hírek