Megvenné ellenlábasát a Ryanair

iho/repülés   ·   2012.06.20. 09:05

Az utóbbi hónapokban már úgy tűnt, hogy a Ryanair letett arról, hogy megszerezze versenytársát, az Aer Lingust, most azonban újabb ajánlatot tennének a konkurens légitársaságra – olvasható a Portfolio.hu-n.

Újra megpróbálja megszerezni az Aer Lingus többségi részesedését a Ryanair. Európa vezető fapados légitársasága részvényenként 1,30 eurót adna az Aer Lingusért, amelynek ez alapján piaci értéke 694 millió euró. Az ajánlat közel 40 százalékos prémiumot jelent az Aer Lingus papírok tegnapi záróárához képest.

A Ryanair jelenleg 29 százalékos részesedéssel rendelkezik versenytársában, és legutóbb 2006-ban tett komolyabb próbálkozást a többségi tulajdon megszerzésére. Akkor azonban az Európai Bizottság nem engedélyezte a tranzakciót. A sikertelen ajánlat után úgy tűnt, a Ryanair feladja felvásárlási tervét és eladja részesedését.

Az Aer Lingusban az ír állam 25 százalékos részesedéssel rendelkezik, és mivel az EU és az IMF privatizációs nyomás alá helyezte az ország vezetését, a kormány igyekszik is vevőt találni a részvénycsomagra.

Azonban nem a Ryanair az egyetlen vevőjelölt az Aer Lingusra, a Lufthansa partnere, a JetBlue hónapokkal ezelőtt szintén érdeklődött a légitársaság iránt. Az Aer Lingus menedzsmentje korábban többször is kijelentette, sokkal szívesebben látnák a JetBlue-t partnerként, mivel a két légitársaság hasonló stratégiát követ, és nincsenek olyan fontosabb útvonalak, amelyeken konkurensek lennének.

Kapcsolódó hírek