Mehet a személyzet többsége, marad a hajó – fotó!

MTI   ·   2013.11.28. 08:10

A panamai hatóságok szabadon engednek 32 észak-koreai matrózt abból a 35-ből, akit július közepén egy Kubából hazafelé tartó, illegálisan fegyvert szállító hajóval tartóztattak fel a Panamai-csatornánál. „Már megkapták az engedélyt az ország elhagyására, a 35-ből 32-en távozhatnak” – közölte szerdán (helyi idő szerint) Tomas Cabral, a panamai külügyminisztérium egy munkatársa. A kapitány és a matrózok négytől hat évig terjedő börtönbüntetést kaphattak volna, ha Panamában elítélik őket.

Cabral hozzátette ugyanakkor, hogy a hajót visszatartják mindaddig, amíg a phenjani vezetők ki nem fizetik azt az egymillió dolláros (mintegy 220 millió forintos) pénzbüntetést, amelyet a panamai hatóságok „a hajózási útvonal biztonságának fenyegetése” címén szabtak ki Észak-Koreára.

A közép-amerikai országban egy hete járt egy héttagú észak-koreai diplomáciai küldöttség, amelyet a panamai kormány tájékoztatott a követelésről. Phenjan igazságtalannak tartja a büntetést.

A júliusban feltartóztatott hajón 240 tonna fegyvert és hadianyagot találtak: éles lőszert és robbanóanyagot, RPG típusú kézi rakétavetőhöz való gránátokat, egy-egy Volga és Pecsora típusú légvédelmi rakétát, további kilenc rakétát szétszerelve, két MiG–21-es vadászgépet és az utóbbiakban használható 15 hajtóművet. Phenjanban és Havannában egyaránt azt állítják, hogy a fegyvereket felújításra küldték Észak-Koreába.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek