Melaszvonat érkezett Hárosra

Vörös Attila   ·   2018.04.08. 08:45
80_haros_eleszto

Biztos érezték már azt a különleges szagot Budafok-Tétény környékén, széliránytól függően. Nem kifejezetten büdös, sőt néha egészen kellemes érzetet kelt, olyan kakaószerű. A szag a budafoki élesztőgyárból terjeng, manapság az üzem Lesaffre néven fut. Az élesztőgombák felszaporítására a melasz egy nagyon jó tápanyag, tulajdonképpen cukorszirupról van szó, ami a cukorgyártás egyik mellékterméke. Nyúlós, ragadós, barna anyag, a neve is innen van: a latin mellaceus mézszerűt jelent.

Melaszvonatot tol be a 414-es remot Bobó a Lesaffre budafoki gyárába<br>A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Az élesztőgyárba vagonszám érkezik a melasz, magát az üzemet a Háros-állomásból a 30a-vonal fölött a Duna felé kanyarodó iparvágányon lehet elérni. A beszédes nevű Gyár utca környékén több üzem is van rengeteg iparvágánnyal, hajdan nagy élet lehetett itt, de vonat már csak az élesztőgyárba jár. Méghozzá rendszeresen, heti háromszor van kiszolgálás, ha éppen elegy híján nem mondják le. A 40a-vonal vágányzára miatt most kissé módosult a kiszolgálómenetek menetrendje: az eddigi éjszakai-hajnali tolatás helyett most csakis világosban járhatnak a vonatok.

Iparos Unimog osztja el a tartályokat az üzemben

A remot Bobó Kelenföldről indul a vágányzár alatt egyébként csak az építővonatok által használt 40a-vonalon, Nagytétény-Diósdon és Hároson lehet dolga. Legutóbbi cikkünknél csak az előbbi állomáson dolgoztak, ezúttal pedig csak a hárosi iparvágányon tolatott a Bobó. Egy 18 kocsis melasz-irányvonatot hozott és állított be az élesztőgyárba. Mivel az iparvágány jelentős meredekséggel mászik át a 30a-vonal és a 6-os út fölött, a Bobó egyszerre csak hat rakott tartálykocsival szokott nekiveselkedni a feladatnak. Így ezúttal három fordulót hozott ki a matek: az első két hatos adagot az üzem előtti vágányra tolta, majd a harmadik hatossal együtt tolta be végül az egész szerelvényt a Lesaffre udvarára. A tolatómozdony távozása után az üzem Unimogjával állították be a tartálykocsikat hármasával a lefejtőhöz.

* * *

Fotós kollégánk cégeknek és magánszemélyeknek is vállal fotózást: esküvő, rendezvény, portré, családi képek műfajában keressék bátran Attilát az alábbi elérhetőségein!

Honlap: vorosattila.com
Facebook: Vörös Attila fotó
Instagram: vorosatil_ae
Mail: voriae@gmail.com

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek