Menetrend szerinti járattal utazott a cseh elnök ausztriai hivatalos látogatására

Korcsmáros Gábor   ·   2023.05.31. 19:05
PPCD

A cseh köztársasági elnök a déli railjettel indult Bécsbe a prágai főpályaudvarról – igaz, business classon.

A cseh köztársasági elnök, Petr Pavel első alkalommal látogatja meg a szomszédos Ausztriát, ahol kétnapos hivatalos látogatását tölti, több ottani közjogi méltósággal is találkozik. Utazásához a hagyományos elnöki különgép helyett a vasutat választotta, azon belül is egy sima menetrend szerinti járatot Prága és Bécs között. 

Petr Pavel elnököt Michal Krapinec, a Cseh Vasutak vezérigazgatója fogadta a prágai főpályaudvaron

Petr Pavel feleségével együtt utazott Bécsbe, a 12:24-kor induló Vindobona Railjeten így egy különleges figyelmet érdemlő utaspár is volt a vonaton, bár semmiféle megkülönböztetett szolgáltatást, elnöki szalonkocsit sem kértek. A cseh elnök először utazott vonattal egy szomszédos országba, hivatalos látogatás keretén belül. Szlovákiába és Németországba autóval, Varsóba pedig repülővel utazott az elnök. Nemrég bajorországi látogatására is motorkerékpárral ment, hogy ezzel is erősítse a cseh–német határmenti kapcsolatokat és együttműködést. III. Károly király koronázására is menetrend szerinti repülőjárattal érkezett a cseh elnöki házaspár. 

A cseh elnöknek nem idegen a vonattal utazás, hiszen április végén vonattal utazott Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnökkel Przemyslből Kijevbe. Petr Fiala cseh miniszterelnök viszont a május 31-i pozsonyi Globsec fórumra különgéppel utazott.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek