Mercedes-gázbuszokat vesz a BKV

Károly Szabolcs   ·   2021.03.19. 18:00
merci_conecto_ngt

A fővárosi közlekedési vállalat még tavaly írt ki tendert összesen száz CNG-üzemű autóbuszra.

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. tavaly szeptember végén megjelent közbeszerzése húsz szóló és húsz csuklós, alacsonypadlós, városi kivitelű, sűrítettföldgáz-meghajtású kocsira érvényes. A megrendelő igény esetén opcióként további negyven szóló és húsz csuklós, korszerű, környezetbarát járművet is lehívhat.

Az Omnibusz információi szerint a BKV a német EvoBus GmbH magyarországi vezérképviseletét, a korábban Evobus Hungária Kft.-ként ismert Omnibus Hungária Kft. pályázatát választotta győztesnek, mely az elmúlt évek során már jól megszokott partnerét, az Inter Traction Electrics Kft.-t (ITE) vonta be alvállalkozóként a járműbeszerzésbe. A BKV döntésének értelmében így Törökországban gyártott Mercedes-Benz Conecto NGT-k érkezhetnek Budapestre. A járműbeszerzés finanszírozása azonban még nincs eldöntve. A szállítási határidő a szerződés megkötésétől számított 225 nap.

A szóló buszokra érvényes részben az Omnibus Hungárián kívül az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft., az Iveco autóbuszok magyarországi forgalmazójának számító Danube Truck Magyarország Kft., valamint a magyarországi busztenderek egyik új szereplőjének számító török Otokar Otomotiv tett ajánlatot, a BKV azonban csak az Omnibus Hungáriét találta érvényesnek. A Magyarbusz[info] oldal értesülése alapján a győztes nettó 5 millió 483 ezer 900 euróért, vagyis szinte pontosan kétmilliárd forintért szállíthatja az alaprendelésben foglalt húsz szóló Conectót; egy jármű így körülbelül százmillió forintot tesz ki.

A tender csuklós kocsikat érintő részét is az Omnibus húzta be, itt az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft., valamit a török induló szintén érvénytelen pályázatait utasította maga mögé. A húsz csuklós autóbuszt nettó 7 millió 66 ezer 100 eurót, vagyis közel 2,6 milliárd forintot kóstál, azaz egy csuklós Conecto nettó ára nagyjából 125 millió forint.

Az Omnibusz beszámolt arról is, hogy a Mercedes-buszokat is gyártó EvoBus GmbH hamarosan beszünteti a gázüzemű autóbuszok előállítását, ezzel jó eséllyel a BKV a Mercedes NGT-k utolsó megrendelője.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek