Metropol-gyász

Zöldi Péter   ·   2017.10.01. 16:10
metropol_veg_kislid

Aki a decemberi menetrendváltás után azt tervezné, hogy az éjszakai vonattal teszi meg a Budapest és Prága, esetleg Berlin közötti utat, annak alaposan figyelnie kell a naptárat és az érintett vasúttársaságok közleményeit. Decembertől ugyanis minden puhul. Hogy a Metropolt halálos ítéletét aláírták, az immár nem kétséges, pusztán az ítéletvégrehajtás időpontja lebeg még.

Mint az közismert, a MÁV-Start nem akar fizetni a Metropol Euronightnak a Deutsche Bahn vágányhálózatán megtett útjáért, ezért már régóta a járat visszavágását tervezik Prágáig. Mindez nagyszerűen illeszkedik a Csépke-koncepcióba, miszerint semmi szükség itt szolgáltató vasútra, vonat csak csúcsidőben menjen, amikor utas van, akkor is lehetőleg egy szerelvény és jó hosszú, ahogyan az az ötvenes–hatvanas–hetvenes években dukált. Arról, hogy az éjszakai utazás pusztán Prága és Budapest között nem működik nagyon jól, már írtunk, a budapesti indulás és a prágai érkezés túl korai, viszaúton a prágai indulás és a budapesti érkezés túl késői, tologatni kellene a menetvonalon. Ezt a kényelmetlenséget valamelyest más fénybe helyezi, ha a vonat induló- és végállomása Berlin, de a jelek szerint erről le kell mondanunk.

Ősmetropol porol át Dunakeszin, még Gorillával és varsói/krakkói stokkal

A csehek viszont nem maradtak tétlenek, máris utánanéztek, hogyan tudnának ők legalább helyzetben maradni. És a kialakulni látszó megoldás szerint ez bizony megy a MÁV-Start nélkül is, ami oda vezet, hogy az éjszakai prágai eljutásnak is búcsút mondhatunk. A ČD ugyanis tárgyalásokat kezdett az ÖBB-vel arról, hogy a Metropol eddigi csehországi menetvonalát a Bécs–Berlin NightJet-járat vegye át. Ez bizony annyit jelent, hogy a vonat Břeclavtól nem Pozsony (és Budapest), hanem Bécs felé közlekedik tovább.

Ha minden a lehető legjobban megy, akkor a legtöbb, amiben bízhatunk, egy budapesti hálókocsi, amelyet Břeclavban hozzácsapnak a Bécs–Berlin NightJet-hez. Utána pedig körül lehet nézni, hol találunk még valami működőt, amit munkaköri kötelességként tönkre lehet tenni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek