Mindenki repül!

iho/repülés   ·   2014.05.13. 10:00
bud0

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren egészen pontosan 758 ezer 709 utast regisztráltak 2014 áprilisában: ennyien érkeztek és indultak a budapesti légikikötőből. Ez a szám pontosan 8,1 százalékkal magasabb a 2013 áprilisában mért adatnál. Ami szokatlan, a nagyobb növekedést az úgynevezett nem-schengeni utasok adták, azaz Nagy-Britannia, Törökország vagy Oroszország és más, nem uniós államok utasainak a száma növekedett gyorsabban. A növekedésben az is közrejátszhatott, hogy áprilisban már a nyári menetrendi időszak szerint közlekednek a járatok. Ezek közé tartozik, hogy a múlt hónapban indult a Norwegian Airlines London-Gatwick repülőterére közlekedő járata, naponta repül Belgrádból Budapestre az Air Serbia, elindult a Transavia France Párizs-Orly járata, növelte járatai számát Tel Avivból az UP légitársaság és felújította a Leeds-Bradfordba közlekedő járatát a jet2.com.

Indul az ötödik! A Norwegian mellett még négy légitársasággal juthatunk el a London környéki repterekre. A képre kattintva galéria nyílik, ahol megnézheti a többi légitársaságot is, amely hozzájárult BUD szép áprilisi eredményéhez (fotók: Budapest Airport)

Folytatódott az a tendencia is, hogy a hagyományos és a diszkont légitársaságok aránya nagyjából 50–50 százalék körül alakult, igaz, ebben a hónapban a hagyományos légifuvarozók piaca növekedett gyorsabban, egészen pontosan 10,1 százalékkal. A külföldi célállomások listáját továbbra is London vezeti (négy repülőtérrel és öt légitársasággal) a második helyre pedig feljött Párizs, amelynek három repülőterére négy légitársaság közlekedik Budapestről. Brüsszel a harmadik helyre szorult vissza a francia főváros mögött.

– Az április számok is azt tükrözik, hogy Budapest egyre jelentősebb turisztikai célállomássá válik Európában és azon kívül is – jegyezte meg Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: – A légitársaságokkal közösen tett erőfeszítéseink eredményeképpen a budapesti légiforgalom növekedése az év eleje óta regisztrált 6,1 százalékkal majdnem duplája az EU-átlagnak, amely 3,4 százalékos volt az idén eddig. Biztos vagyok abban, a nyári forgalomban, a turistaszezon csúcsideje alatt további dinamikus növekedéssel számolhatunk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek