Mozdony- és vasúttörténeti kiállítás Szerencsen

Károly Szabolcs   ·   2015.05.11. 11:35
400px_szerencs_kiallitas

A zempléni kisváros négy év szünetet követően rendezett vasúttörténeti és mozdonykiállítást. A háromnapos rendezvényt május nyolcadikán, pénteken délután kettőkor nyitotta meg Szerencs város polgármestere, Koncz Ferenc a Rákóczi-várban található színházteremben. A kiállításhoz számos vasúttörténeti emlék és relikvia érkezett a környékről, sőt távolabbról is a szegedi Vasúttörténeti Alapítványnak köszönhetően. Az asztalokon és a vitrinekben különböző méretű vasútmodelleket, menetrendeket, jegyeket, bérleteket, lámpákat, táblákat, egyenruhákat vehettek szemügyre az érdeklődők. Sőt bepillantást lehetett nyerni egy vasúti terepasztal építésének kezdeteibe is.

A pénteki megnyitót követően hirdették ki az általános iskolásoknak kiírt vasúti rajzpályázat eredményét, szombaton délelőtt pedig a Mozdonyvezetők Szakszervezetének Szerencsi Tagcsoportja és a Miskolc környéki vasútvonalak Facebook-oldal által meghirdetett „Vasút a hétköznapokban” című fotópályázatának díjkiosztása zajlott. A pályázat híre bőven túllépte a környéket, ezt jól jelzi, hogy az első három helyezett között budapesti és győri fotóst is találni. Valamennyi rajzot és fotót kiállították. A vasúttörténeti és a mozdonykiállítást mindhárom nap 9–16 óra között tekinthették meg az érdeklődők. A belépődíj felnőtteknek 300, gyermekeknek 100, családoknak 600 forintba került.

Az idei szerencsi vasúttörténeti kiállításon rengeteg vasúti relikviát és modellt sorakoztattak fel a szervezők<br>(fotók: Fazekas Böbe. A képre kattintva galéria nyílik. A külön nem jelölt felvételeket a szerző készítette.)

A számos típust felvonultató, ingyenes mozdonykiállítás – ahogy 2011-ben is – a vasútállomás Miskolc felőli oldalán, a rakodóvágányon állt össze. A MÁV-Start mozdonyrepertoárját pénteken a 478 315-ös Nagydácsia, a közelmúltban felújított 418 163-as Csörgő, a 418 304-es remot Csörgő és a szintén felújított 431 125-ös Szili alkotta, különlegességként pedig beszállt a Train Hungary 400 064-es Ázeája is.

Szombatra három géppel bővült a flotta. Éjjel érkezett a 628 151-es Szergej és a 460 043-as Szöcske, reggel pedig bombameglepetésként a sátoraljaújhelyi sebesvonati fordába forgatták be a pár napja elkészült Rákóczi-emlékmozdonyt (480 007-es Traxx), amit Szerencsen be is állítottak a „vitrinbe”, egészen vasárnap délutánig! A gépek vezetőfülkéjébe, gépterébe be lehetett menni, a mozdonyvezetők pedig örömmel mutatták be az egyes típusokat az érdeklődőknek.

A járműparádé sztárjai. Külön köszönet a vezénylésnek, hogy Szerencsre forgatták be és hagyták két napig munka nélkül a szinte állandóan úton lévő gépeket. A mozdonyok sorban: 480 007, 628 151, 460 043, 418 304, 431 125, Train Hungary 400 064, 418 163, 478 315.

Mind a vasúttörténeti kiállításra, mind a mozdonyparádéra rengeteg kisgyermekes család jött el. Az ifjoncok ámulattal nézték a modelleket, a terepasztalon körbe-körbejáró szerelvényt, másztak fel szüleikkel a számukra hatalmas mozdonyokra, kíváncsian szemügyre véve mindent. Vajon évek múlva közülük hányan találják meg számításaikat a vasútnál, vagy válnak a kötött pályás közlekedés és a vasútmodellezés rajongóivá, szerelmeseivé?

Bár az időjárás nem mindig fogadta teljesen kegyeibe a látogatókat a három nap során, a hangulatra és a szervezésre nem lehetett panasz. Remélhetőleg a következő szerencsi vasúti kiállításra nem kell újra négy évet várni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.