Mozdonybeszerzés Kanadában

iho/vasút   ·   2012.03.25. 11:00

A kanadai nemzeti vasúttársaság (Canadian National, CN) bejelentette, hogy a várható forgalomnövekedés miatt, valamint a hatékonyság javítása céljából 161 mozdony beszerzését kezdte meg. A CN a General Electricstől 35 ES44AC, az Electro-Motive Divisiontől 30 SD70ACe típusú mozdonyt rendelt meg, a szállítási határidő 2013–2014. A mozdonyokat a szénvonatok élére szeretnék beállítani, az Észak-Alberta és Brit-Kolumbia közti, emelkedőkkel tűzdelt és ívekkel tarkított pályaszakaszokon. A gépek természetesen távvezérlésre is alkalmasak lesznek.

Ezenkívül a CN még idén megvásárol 42 használt GE Dash 8-40C típusú dízelt, 43 ugyancsak használt EMD SD60-as mozdonyt, és 11 lízingelt GE Dash 80-40C-t is.

„A Canadian National mozdonybeszerzése egy átgondolt és kiegyensúlyozott program. Az elkövetkező 2-5 évben további új mozdonyok beszerzése várható, hogy a szolgáltatás megfeleljen az elvárásoknak, illetve a megrendelők igényeinek” – mondta Keith Creel ügyvezető, a CN igazgatótanácsának alelnöke. „Az új és a használt, de jó műszaki állapotban lévő korszerű gépek beszerzésével egyes régebbi, drágán üzemeltethető mozdonyokat nyugdíjba küldhetünk, így a vontatójárműveink átlagéletkora csökkenni fog. Az új, üzemanyag-takarékos rendszerek, illetve a megbízható mozdonyok üzembe állításával csökkenhetnek a karbantartási költségeink, miközben színvonalas járműparkkal tudunk felkészülni a megnövekedő forgalom fogadására” – tette hozzá.

Kapcsolódó hírek