Múltidéző vasúti felvételek az ezredforduló környékéről

Joó Ferenc   ·   2018.03.04. 18:45
800multidezo

A rendelkezésemre álló első digitális felvételeket magyar vonatokról 1999-ben készítette egy ismerős vasútbarát a dunántúli nohabos körutazáson. Ezeket még 1,44-es floppi lemezre mentette a fényképezőgép. Kicsiny méretük miatt ezek a képek sajnos nem alkalmasak a publikálásra.

Én 2002-ben vettem első, két megapixeles szappantartómat, amely ezerhatszáz pixel széles felvételeket készített. Ma már mindenki tizennégy-húsz megapixeles fényképezőgépekkel a nyakában (vagy zsebében) mászkál, illetve szép és nagy képeket készítő mobiltelefonokkal rendelkezik, így nem kunszt vonatokat fotózni. De mi volt a DSCN, IMG_ és hasonló kezdetű fájlnevek előtt?

Mostanában kiválogattam a fotóim közül azokat, amelyek talán érdeklődésre tarthatnak számot, vagy ma már akár kuriózumnak is nevezhetők. A felvételek egy része az említett géppel vagy a négy megapixeles utódjával készült 2002–2006 között, a többit papírképekről, negatívokról vagy diákról kellett beszkennelni. Ezekből mutatok most be egy csokorral.

A kísérleti elővárosi színekben közlekedett egy ideig a V43 1299-es, amely itt kivételesen tehervonattal látható Vámosgyörkön. A képre kattintva galéria nyílik! (fotók: a szerző)

Néha a házi beolvasás is elegendő volt, néha a professzionális szkennelés sem hozott megfelelő eredményt. A most következő képeken a karcok, porszemek nem lettek kiretusálva, de az általános megjelenést igyekeztem javítani. Ha nem is sikerült mindenhol tökéletesre az eredmény, ha zajosak is vagy picit életlenek a képek, remélem tudok érdekeset mutatni, vagy legalábbis szép emlékeket felidézni sokakban!

Tudom, hogy rajtam kívül sokan mások is fotózták a vonatokat már húsz évvel ezelőtt is és mások is rendelkeznek érdekes, sőt érdekesebb és minden bizonnyal jobb minőségű felvételekkel is. Ám azt is sejtem, hogy olvasóink közül sokan még nem fotóztak akkor, vagy nem is emlékezhetnek bizonyos dolgokra azok közül, amelyeket most megmutatok.

Nekik így érdekesek lehetnek a startos vagy trakciós feliratokkal ellátott mozdonyok, a Flirtök, Traxxok és Tauruszok korszaka előtti időkből származó képek, akár még szerényebb kivitelben is.

Fogadják a fotókat szeretettel!

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Kisvasút Vasút

Kisvasúttal a budai hegyekbe!

MÁV/iho   ·   2024.03.27. 18:00

A budapesti Gyermekvasút a hosszúhétvégén is várja a kirándulókat: a vonatok 40–50 percenként indulnak a végállomásokról. A tavaszi szünetben nosztalgiavonatok is közlekednek: a gőzösön kívül forgalomba áll a lillafüredi motorkocsi és a C50-es kismozdony is.