Nanorészecskékkel a kórokozók ellen

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.04.22. 15:00
nano0

Az észak-morvaországi régióban egy új nanotechnológiás eljárást próbáltak ki annak érdekében, hogy visszaszorítsák a baktériumok és kórokozók számát és terjedését a vonatokon. Kilenc 471-es sorozatú CityElefant és két 650-es sorozatú RegioPanter szerelvényben vetette be a Cseh Vasutak a technológiát. Az eljárás lényege, hogy TiO2 (titán-dioxid) alapú nanorészecskéket tartalmazó védőréteget visznek fel az utastér és a mozdonyvezető kabinjának felületeire. A tisztítókúra a vasúttársaság és a megyei vezetés, valamint a NanoZone vállalat és az ostravai Egészségügyi Intézet együttműködésében jöhetett létre.

(fotók forrása: Cseh Vasutak)

Az eljárást már el is végezték, most következik a kiértékelési folyamat. Az így fertőtlenített és tisztított szerelvények Észak-Morvaországban, a Český Těšín–Opava vasútvonalon, valamint Suchdol nad Odrou és Mosty u Jablunkova állomások között ingáznak, naponta körülbelül száz járatot szolgálnak ki.

A nanotechnológiás tisztítás legnagyobb előnye a hosszan tartó hatékonyság, amely a szer gyártója szerint minimum három év. A most következő időszakban mintákat vesznek majd a NanoZone és az Egészségügyi Intézet is, amiket alapos vizsgálat után értékelnek. Az eredmények függvényében döntenek az eljárás további lehetséges alkalmazásáról.

Hasonló technológiát alkalmaznak Prágában is a tömegközlekedési eszközökön.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek