Napelemeket szerelnek az egyik vasútállomás tetejére Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.09.07. 12:00
napelem

Az észak-csehországi Děčín-východ vasútállomásra szerelik fel az összesen 24 kilowatt teljesítményű napelemeket. 

A cseh vasúti infrastruktúra kezelője (Správa železnic) 1,1 millió cseh koronára (15,5 millió forint) becsüli annak a versenypályázatnak az értékét, ami összesen hatvan, együttesen 24 kilowatt teljesítményű napelem legyártását és felszerelését vállalja. A napelemek villamos áram előállítására is szolgálnak a jövőben.

A napelemeket az Ostravában lévő  Bányamérnöki Főiskola és Műszaki Egyetem tervezte és fejlesztette ki. Összesen hatvan napelemről van szó, amelyek együttes teljesítménye 24 kilowatt. Eddig a cseh vasúti létesítményeken, állomásokon és pályaudvarokon a megújuló energiaforrások kihasználására nincs példa, ez az első projekt, amely tiszta energiaforrásból nyerne villamos áramot. Sokkal elterjedtebb a megújuló energiaforrások kihasználása például Ausztriában, Németországban. Érdekesség, hogy a fotovillamos naperőművet éppen egy észak-csehországi állomásépület tetejére szerelik, nem pedig egy dél-morvaországi állomás épületére, ahol jóval több a napsütéses órák száma.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek