Négy nap alatt 26,5 millió forint bírság a horrorkaravánokra

iho/közút   ·   2024.07.06. 08:50
01_horrorkaravan

Négynapos, kiemelt célellenőrzés keretében vizsgálta az Építési és Közlekedési Minisztérium az autószállítókat. Az ellenőrzött ötvenhárom járműnél összesen hatvan jogsértést észleltek, tizenegy járműnél az ellenőrök a továbbhaladást is megtiltották.

Múlt hét szerdától szombatig, négy napon át kiemelt célellenőrzést tartott az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozó Közlekedési Hatóság a gyorsforgalmi úthálózaton: az autószállítókat vizsgálta. Az ellenőrzött ötvenhárom jármű szinte mindegyikénél találtak szabálytalanságot, volt, ahol többet is:

  • negyvenkét jármű túlsúllyal közlekedett,
  • tizenegy esetében nem tartották be a vezetési és pihenőidőre vonatkozó kötelezettségeket,
  • négy esetben engedélyhiányt,
  • egy esetben a rakomány nem megfelelő rögzítését észlelték az ellenőrök,
  • két járműnek pedig elégtelen volt a műszaki állapota.

Az ellenőrzött járművek hatvan százaléka román, huszonegy százaléka bolgár honosságú volt, de szerb, ukrán, bosnyák, macedón, holland és görög járműveket is átvizsgáltak a Közlekedési Hatóság munkatársai.

Az autószállítóknál észlelt hatvan jogszabálysértésre összesen több, mint 26,5 millió forintnyi helyszíni bírságot szabtak ki, amelyből 24,4 millió forintot azonnal be is fizettek a sofőrök.

Az ellenőrzött ötvenhárom autószállítóból tizenegy jármű továbbhaladását megtiltották. Ez a rendszám és az okmányok elvételével jár, amit akkor kapnak vissza, ha az észlelt műszaki hibát, vagy szabálysértést elhárítják, illetve a kiszabott bírságot megfizetik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Márpedig a karaván halad

iho.hu   ·   2024.07.14. 08:00

Kimagasló mértékben és minőségben bővül a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteménye. A múzeum legújabb műtárgyai közé tartozik egy ritka Warszawa vágánygépkocsi, egy Pink Floyd különkiadású Volkswagen Golf III-as, egy Ikarus 405-ös és egy Ikarus 260 CNG-autóbusz.