Negyven villamos motorvonatot vásárolna a CFR

iho/vasút   ·   2019.03.20. 11:15
cfr-200desiro-400

A romániai vasútreform-hatóság ARF és az Európai Beruházási Bank az európai régiók közös projektjeit támogató JASPERS program által elkészítették a tenderdokumentációkat negyven regionális kivitelű villamos motorvonat beszerzéséhez, valamint azok tizenötévnyi karbantartásához. A közbeszerzés opcionálisan további negyven szerelvény vásárlását is lehetővé teszi. A körülbelül kétszázharmincmillió euró, vagyis hetvenhárommilliárd forint értékű beruházást a Nagy Infrastrukturális Operatív Program (POIM) 2014 és 2020 közötti pénzügyi keretéből finanszírozzák.

Még mindig a dízelüzemű Siemens Desirók számítanak a CFR egyik legkorszerűbb vasúti járműveinek. A román vasúttársaság lépéskényszerben van, így negyven plusz negyven villamos motorvonatra írtak ki tendert (fotó: T. Hámori Ferenc)

A kiírás szerint a vásárolni kívánt normál nyomtávú vonatoknak huszonöt kilovolt ötven hertzes váltakozó áramú hálózatról kell, hogy tudjanak üzemelni, és képesnek kell lenniük a százhatvan kilométer per órás üzemi sebességre. A szerelvényekre kétszáz-kétszázötven utasnak kell tudni felférni. A járműveknek természetesen eleget kell tenniük a műszaki átjárhatósági előírásoknak is.

A közbeszerzés előzetes tájékoztatása Románia közbeszerzési információs rendszereiben (SICAP, JOUE) már meg is jelent. A tenderdokumentáció jelenleg a román nemzeti közbeszerzési ügynökség (ANAP) felülvizsgálatára és értékelésére vár.

Az igencsak legatyásodott személyszállító járműflottával dolgozó CFR-nek nem ez az egyetlen tervezett járműbeszerzése mostanában, a villamosított és nem villamosított vonalakra szánt járművek tendereit is hamarosan kiírják – számol be a Railway Pro.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek