Nem fogadja el Tomaj a közút fakivágási tervét

MTI   ·   2012.09.18. 17:58

A képviselő-testület erről legutóbbi ülésén döntött. Weller-Jakus Tamás, a Veszprém megyei város jegyzője hangsúlyozta: a balesetveszélyes fák kivágását nem akarják megakadályozni, de egy a Magyar Közút Zrt.-től független szakértő szerint a kivágásra kijelölt csaknem 380 fa nagy része egészséges.

A jegyző kifejtette: a 71-es főút mentén, Szigligettől Révfülöpig tartó szakaszon lévő fák tájértéket képviselnek, kivágásuk terve felháborodást váltott ki a helyiekből.

Hegymagas környékén tavasszal hasonló módon vágtak ki a független szakértő szerint egészséges fákat is, ezért ebből a példából okulva Badacsonytomaj úgy döntött, ügyfélként vesz részt az eljárásban, és kéri a szakminisztériumot, vizsgálja meg a Magyar Közút döntését.

Horváth József, a Magyar Közút kommunikációs vezetője azt közölte: az utakon elöregedett, balesetveszélyes, vágásérettséget elért fasorokat jelölik ki kitermelésre, ezt baleset-megelőzési céllal, az útügyi műszaki előírásoknak megfelelően végzik. Hangsúlyozta, minden egyes fakitermelést bejelentenek és engedélyeztetnek a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen, és minden egyes útszakasz kitermelésének tervezetét megküldik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának.

Horváth József szerint a balesetveszélyes fákat okleveles erdőmérnök jelölte ki szemrevételezéssel és műszerrel. Kitért arra, hogy a fák felmérése folyamatos volt az elmúlt években, de minden alkalommal valamilyen akadályt gördítettek eléjük a természetvédelmi civil szervezetek.

Kijelentette: a közútkezelő számára a legfontosabb a közlekedők biztonsága, és fakidőlések, ágletörések miatt évente több kártérítési pert indítanak a társaság ellen.

Kapcsolódó hírek