Nem zavarta meg a Szelkó-tó madárvilágát az M3-as

MTI   ·   2011.11.24. 10:41

Az aggodalmakkal ellentétben az M3-as autópálya forgalma nem zavarta meg a nyíregyházi Szelkó-tó madárvilágát; erre a következtetésre jutottak ornitológusok, akik november közepén gyűrűzéssel mérték fel a szárnyasok állományát.

Petrilla Attila ornitológus csütörtökön elmondta: a tó mellett 2006-ban épült sztráda nem változtatta meg az ott élő madarak számát, fajgazdagságát, vonulását.

A mostani madárgyűrűzésen – amelynek adatait összehasonlították a korábbi felmérésével, hogy pontos képet kapjanak az autópálya-építés nyomán megváltozott környezeti állapotról – összesen 18 faj mintegy 300 egyedét fogták be és jelölték meg a tó körül. Az adatok sem faj-, sem egyedszámban nem különböztek a korábbiaktól – hangsúlyozta a szakember.

A gyűrűzés során sok úgynevezett „visszafogás” történt, ami azt bizonyítja, hogy a tó körül a sztrádaépítés előtt élő madarak nem költöztek el máshová a zajjal járó gépjárműforgalom miatt.

A befogott és megjelölt, majd szabadon bocsátott madarak között számos ritka, védett faj akadt. Így például sikerült meggyűrűzni egy füzikét, egy kis testű énekesmadarat. Ennek a szárnyasnak 65 faja él a világon, de hazánkban csak a sárgás-szürkés tollazatú erdei faja található meg.

Ugyancsak gyűrű került a ritkaságszámba menő szőlőrigóra, amely októbertől áprilisig látogatja a Kárpát-medencét. A szintén védett, 21 centiméteres, szürkéssárgás-vöröses madár a rovarok, csigák és pókok mellett a Szelkó-tó környékén található cserjék, főleg olajfüzek és bodzák termésével táplálkozik a téli időszakban.
Kék- és széncinegét, őszapót, vörösbegyet, fenyőpintyet és feketerigót szintén meggyűrűztek az ornitológusok a Nyíregyháza határában elterülő tó partján.

A védett kék cinege a régió egyetlen sárga-kék színű fajának számít, és a hideg időszakban magvakkal, bogyókkal táplálkozik. Az őszapónak ugyancsak egy faja él hazánkban, a hosszú lábú, villás farkú, sötét-világos szürkés-fehéres tollazatú.

A fenyőpinty a tóparti fűzesek madara, míg a vörösbegy a bokrok ágaira erősített fészkében kétszer is költ április és június között a nyíregyházi Szelkó-tónál, és egy fészekaljban 5-7 tojásból kelti ki utódait.

Kapcsolódó hírek