Német vasúti sztrájk: lefújva

iho/vasút   ·   2023.05.14. 08:50
db_sztrájk lefújva

Folytatódik a bérvita, a felek egyetlen egy dologban egyeztek meg: vasárnap estétől nem lesz munkabeszüntetés.

Németország fellélegezhet, egyelőre elmarad az ország teljes bénultságának rémképét előrevetítő, ötven órás vasúti sztrájk. A két fő érintett, a Deutsche Bahn (DB) és a vasúti és közlekedési szakszervezet ((Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft, EVG) ugyanis megegyezett a frankfurti munkaügyi bíróságon abban, hogy az EVG egyelőre felfüggeszti a megmozdulást a DB-nél. 

A figyelmeztető sztrájk a távolsági forgalom ötven órás leállásához vezetett volna, a regionális és teherforgalomban pedig elvétve közlekedhetett volna vonat. A megegyezés ellenére a Deutsche Bahn arra figyelmeztetett, hogy a vasúti forgalomban részleges fennakadások lehetnek, mivel a sztrájkra való felkészülés jegyében bizonyos menetrendi, forgalmi változást már előkészítettek. A pontos menetrendről vasárnap délutántól kíván tájékoztatást adni a vasúttársaság. A figyelmeztető sztrájk érintette volna a Magyarországról Németország felé induló nemzetközi vonatokat is.

Az EVG azt is hangsúlyozta, hogy a sztrájkfelhívás egyes vasúttársaságokra továbbra is vonatkozik, hiszen csak a Deutsche Bahnnal fennálló munkaügyi vitát napolták el. A DB ugyanis vasút kérelmet nyújtott be a frankfurti munkaügyi bírósághoz péntek este, hogy ily módon akadályozza meg a figyelmeztető sztrájkot. A tervezett munkabeszüntetés a vasúttársaság képviselője szerint ugyanis aránytalanul nagy kárt okozott volna a DB ügyfeleinek, azaz az utasoknak, illetve a vasúton szállíttató cégeknek.

A munkaügyi bíróságon egyébként mindkét fél, a DB és az EVG is egyetértett abban, hogy a következőkben majd „gyors és konstruktív tárgyalásokat folytatnak egymással, az ügy mielőbbi lezárás érdekében". A kollektív tárgyalások 230 ezer vasúti alkalmazottat érintenek, közülük 180 ezren a Deutsche Bahnnál dolgoznak. Az EVG azt szeretné elérni, hogy 12 hónap leforgása alatt a munkavállalók havi bére 650 euróval, illetve 12 százalékkal növekedjen. A Deutsche Bahn egyebek mellett egyszeri adó- és illetékmentes kifizetéseket, valamint fokozatos, tíz százalékos emelést ígér a kis- és közepes jövedelmű kategóriában, illetve nyolc százalékost a magasabb jövedelműeknek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek