Németországban nő a közösségi közlekedést használók száma

iho/zöldút   ·   2017.12.29. 13:45
ice-nagysebesseg-deutschebahn-palya_kislid

2017-ben is jó évet zártak a németországi személyszállítási szolgáltatók, egyértelműen nőtt az utasszám. Ettől persze az ágazat túlterhelést kiált és több pénzt szeretne az infrastruktúra további kiépítéséhez szerezni.

A növekedés persze nem új keletű, így volt ez már a megelőző években is. Idén 10 milliárd 300 millióan vették igénybe a buszokat, villamosokat, U- és S-Bahnokat. Mindezt a Verband Deutscher Verkehrsunternehmen, azaz a németországi közlekedési vállalatok szövetsége számításaiból derül ki. Az is igaz, hogy idén valamivel alacsonyabb volt a növekedés az előző évihez képest, amikor 1,8 százalékos növekedést könyvelhettek el, szemben az idei 1,4 százalékkal.

Új jegyautomaták Stadtallendorf-állomáson (forrás: meindeutschland.de)

Ágazati számítások szerint lehetett volna nagyobb a növekedés, hiszen a németországi környezettudatosság elég magas szintű, a klímavédelem és a levegőtisztaság védelme sokakat megmozgat. De az is igaz, hogy minden növekedésnek vannak korlátai. Jürgen Fenske, a szövetség elnöke szerint be kell látni, hogy a nagyvárosokban és agglomerációjukban a közösségi közlekedési hálózatok igénybevételi szintje elérte azok fizikai teljesítőképességének határait.

A szövetség számításai szerint az elkövetkezendő tíz évben húszmilliárd euró lenne szükséges ahhoz, hogy a közösségi közlekedési hálózatok megfeleljenek a fokozódó igénybevételnek. Ehhez Fenske szövetségi különprogramot lát szükségesnek, amelyben a tartományoknak is részt kell venniük.

Eközben persze az árak is tovább emelkednek, az új évben több helyen már többet kell fizetnie az utasoknak. A 450 közlekedési szolgáltatónál az áremelkedés átlagosan 1,8 százalékot tesz ki, ez megfelel az általános inflációnak. Az egyes régiók között azonban már vannak különbségek. Brémában és egyes alsó-szászországi városokban 2,1 százalék a drágulás, Berlinben és Brandenburg-tartományban változatlanok maradnak a menetdíjak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek