Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap: Sopronban és Szombathelyen is figyelemfelhívó ellenőrzéseket végeztek a GYSEV és a rendőrség munkatársai

iho/vasút   ·   2023.06.15. 09:00
03_iclad_gysev2023

A GYSEV nyolc éve csatlakozott az európai „ILCAD – Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap” elnevezésű rendezvényhez. A vasúttársaság munkatársai a rendőrséggel közösen egy soproni és egy szombathelyi vasúti átjáróban végeztek figyelemfelhívó ellenőrzéseket.

Az akció keretében szóbeli tájékoztatással, kérdőívekkel, kiadványokkal és szórólapokkal hívták fel a közlekedők figyelmét a kulturált felelősségtudatos közlekedésre. A cél egyértelműen a vasúti átjáróban bekövetkező balesetek megelőzése.

(fotók: GYSEV)

A „Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap” elsődleges célja, hogy rámutasson a felelős, figyelmes és udvarias közlekedés fontosságára. A szervezők szerint a sokszor emberéleteket követelő tragédiák nagyobb odafigyeléssel, a közlekedési szabályok következetes betartásával elkerülhetők lennének. A balesetek számának csökkenéséhez a közlekedési morál változása elengedhetetlen.

A GYSEV üzembiztonsági szakemberei hangsúlyozták: a vasúti átjárókban a balesetek több tíz évre visszamenőleg szinte kizárólag a közúti járművezetők, gyalogosok, kerékpárosok figyelmetlenségéből következnek be. Amennyiben bekövetkezik egy ilyen sajnálatos baleset, súlyos tragédiák történhetnek és az anyagi kár is jelentős lehet. Kiemelten fontos figyelmet kell fordítani a vasúti átjárókban áthaladó autóbuszokra, a buszvezetők szabályszerű járművezetésére is.

A kampány keretében, két nagyvárosban, Sopronban és Szombathelyen egy-egy forgalmas vasúti átjáróhoz települtek ki a vasúttársaság és a rendőrség munkatársai. A helyszín kiválasztásakor elsődlegesen a nagy gépjármű, gyalogos és kerékpáros forgalmú vasúti átjárókon volt a hangsúly. A rendőrök a közúton közlekedőket ellenőrizték, a GYSEV közlekedésbiztonsági szakemberei szórólapokkal és szóbeli tájékoztatással hívják fel az átkelők figyelmét a kockázatokra.

Az akció keretein belül a vasúti szakértők vizsgálták a vasúti átjárók állapotát, a vágányok melletti területeket, a közúti útburkolat minőségét és a felfestéseket, a fénysorompó-jelzők, optikák épségét, jól láthatóságát, szennyezettségét. Emellett megfigyelik az áthaladó vonatokon az előírt jelzéseket és a vasúti kocsik ajtóinak zárt állapotát is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek