Niklas megtépte Németországot

MTI/iho   ·   2015.03.31. 20:29
niklasorkan0

Az ország keleti részén fekvő Szász-Anhalt tartományban meghalt egy férfi, mert rádőlt egy betonfal, amely az erős széltől megrongálódott. A nyugati Rajna-vidék–Pfalz tartományban autóra zuhant egy kidőlt fa, a kocsi mindkét utasa életét vesztette.

A Niklas viharciklon kedd délelőtt érte el az orkán erősséget. Az Északi-tenger felől érkezett front a Baltikum felé vonul, éjszaka hagyja el Németország területét. A Német Időjárástani Intézet (DWD) az ország nagyjából kétharmadára a második legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki. Az ország legmagasabb pontján, az Alpokban lévő Zugspitzén óránkénti 192 kilométeres sebességű széllökést is mértek. Estig csak az ország északnyugati részén lehetett csökkenteni a riasztás fokozatát.

A DB Regio 612 749-es motorvonata Pegnitz közelében. A szerelvény belerohant egy elé kidőlt fába (fotók: Daily Mail)

Az utóbbi évek egyik legnagyobb vihara több térségben közlekedési fennakadásokat okozott. A frankfurti repülőtéren 150 járatot kellett törölni. A legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában leállították a vasúti közlekedést, a pályaudvarokon több ezren vesztegelnek. Alsó-Szászországban nem közlekednek a vonatok a regionális járatokon, Bajorországban a távolsági vasúti közlekedés bénult meg az orkán miatt. A tartomány fővárosában, Münchenben kiürítették a főpályaudvart, mert az épület tetőszerkezetéből a szél miatt kimozdultak és lezuhantak üvegből készült elemek.

Még egy ilyen kamion is védtelen volt egy alsóbb rendű úton. A Niklas orkán könnyű szerrel borította föl a pótkocsit Berkheim közelében

Országszerte számos épület tetejéből tépett ki darabokat a szél, és sok autót megrongáltak az orkán által leszaggatott faágak és födémdarabok. A vihar Lipcse térségében egy teherautót is felborított. A tűzoltók csaknem valamennyi településen dolgoznak a viharban kicsavarodott fák és leszakított tetőelemek eltakarításán. Egyedül Berlinben 14 és 17 óra között 320 riasztást kaptak.

A ciklon nagy mennyiségű csapadékot hozott magával, sok helyütt esővel, jégesővel érkezett, Berlinben hó is esett.

A Mávinform közleménye szerint a Budapest–München–Budapest közötti Railjet-vonatok csak Salzburg állomásig közlekednek, és onnan indulnak. Az ICE vonatok csak Passau állomásig közlekednek. A Salzburg–Kufstein útirányon át közlekedő vonatokat Zell am See állomáson át elterelik, emiatt kilencven perc késéssel kell számolni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek