Nincs csődben a BKV

iho   ·   2014.07.24. 12:53

A vállalat gazdálkodásának kockázatai a 2003–2009 közti felelőtlen fővárosi intézkedésekből erednek, de a működőképesség fenntartására minden intézkedést megtesznek. A jelzett időszakban a városvezetés összesen 78 milliárd forint hitelt vett fel, jórészt üzemanyagra és a dolgozók bérének kifizetésére. A hitelállományt a működési költségek csökkenésével és átalakításokkal mára 56 milliárd forintra sikerült csökkenteni.

A BKV működési hitelei 2012-ben jártak le, ekkor valóban közel állt a társaság a csődhöz, az ekkor megújított hitelek 2-3 év elteltével, azaz napjainkban kezdenek lejárni. A további megújításra – ugyanis 2014-ben nincsenek források a törlesztésre – tendert írtak ki, a bankoktól már több ajánlat is érkezett, a folytatáshoz azonban fővárosi és kormánygarancia is szükséges.

A BKV és a BKK közötti közszolgáltatási szerződés alapján a BKV minden egyes havi finanszírozása rendben megtörtént, 2010 óta pedig nem vettek fel újabb kölcsönöket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek