Nyolcvankétmillió utasa volt a Cseh Vasutaknak az első félévben

Korcsmáros Gábor   ·   2024.09.12. 15:00
CDID4762

Ez két és félmillió utassal több, mint 2023 első félévében, a legnagyobb utasszámnövekedés a nemzetközi forgalomban mutatkozott. 

Nyilvános a Cseh Vasutak (ČD) utasainak száma az idei év első félévét illetően. Kiderült, hogy két és félmillió utassal többet szállítottak 2024 első hat hónapjában, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Ez számszerűsítve 3,1 százalékos növekedést, összesen 82 millió utast jelent. A legnagyobb utasszám-növekedés a vasúttársaság tájékoztatása szerint a nemzetközi forgalomban tapasztalható. 

A szállítási volumen 8,5 százalékkal, 3,9 milliárd utaskilométerre nőtt, ami leginkább annak köszönhető, hogy az utasok mindinkább nagyobb távolságon utaznak. Az egy utas által megtett átlagos utazás hossza 48 kilométer volt (tavaly ugyanekkor 45,6 kilométert tett ki). 

A legtöbb utas a Berliner és Vindobona nemzetközi eurocity, illetve railjet járatokat vette igénybe, ezeken a vonatokon gyarapodik a legnagyobb mértékben az utasok száma. A Berliner EC Prágát Drezdával, Berlinnel, illetve Hamburggal, a Vindobonák pedig Prágát Béccsel és Gráccal köti össze.

Fotók: České dráhy

A belföldi viszonylatokon a legnagyobb utasszám-növekedés már hagyományosan a nyugat-keleti tengelyen tapasztalható, Prága, Olomouc és Ostrava, illetve a Prága és Brno közötti szakaszon, de jelentősebb növekedést tapasztaltak a Prága–České Budějovice vonalon is. 

Bár a számok növekednek, a ČD még mindig nem érte el a covid-járvány előtti évben, 2019-ben felmutatott féléves eredményt: akkor a vasúttársaság 91,6 millió utast szállított az első félévben. Ugyanakkor nem is összevethetőek a számok, hiszen az elmúlt öt év során a vasúti személyszállítás liberalizációja miatt a Cseh Vasutak több vasútvonalról is levonult – helyüket az Arriva vagy a Regiojet vette át egyes regionális, illetve régióközi vasútvonalon. 
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek