Obama aláírta, de nem lesz atlanti légiharc

iho/repülés   ·   2012.11.28. 08:53
icao3_cim

Nem lesz újabb USA–Európa összecsapás, mert egyelőre a háború folytatása okafogyott, de a későbbi tárgyalásokon jó bázisa lesz az amerikai légitársaságoknak – így fogadták az elemzők a hírt, amely szerint Obama elnök aláírta, és ezzel törvényerőre emelte azt a szeptemberben elfogadott szenátusi tervezetet, amely megtiltja a részvételt az unió szén-dioxid-kereskedelmi rendszerében (ETS).

Mint erről az iho.hu beszámolt, a 2012. január elsejétől életbe lépett rendelkezést, miszerint az unión belüli, az unióba tartó vagy az unióból induló járatok után adót kell fizetni a kibocsátott káros anyagok arányában, az unió klímavédelmi biztosa felfüggesztésre ajánlotta, még azelőtt, hogy a társaságoknak el kellett volna kezdeniük az éves elszámolást. Az európai légitársaságok Európán belüli járataira a halasztás nem vonatkozik.

A felfüggesztés előzménye, hogy az unióval szemben világméretű összefogás bontakozott ki az egyoldalú lépés miatt, illetve közben az ENSZ szakosított szervezete, az ICAO sikeres lépéseket tett a kérdés globális megoldása felé.

Az oroszok és a kínaiak tiltakoztak, utóbbiak bizonyos európai repülőgép-megrendelések lemondásával nyomatékosították nemtetszésüket. Az amerikaiak pedig a törvényhozásban léptek, olyan jogszabállyal, amely egyenesen tiltja az USA légitársaságai számára az ETS-ben való résztvételt, és a felsőház már szeptemberben letette az elnök asztalára a tervezetet.

Az amerikai légitársaságok szövetsége, az A4A elnöke az Európának szóló egyértelmű jelzésként üdvözölte az elnöki szignót, és megismételte, hogy a kérdés megoldása csak globális keretek között elképzelhető.

A közlekedési tárcavezető a törvényben felhatalmazást kapott arra, hogy az új tárgyalásokra újraértékelje a helyzetet, a képviselőház közlekedési bizottságának elnöke pedig azt emelte ki, hogy az elnök nem engedett a környezetvédelmi csoportok nyomásának, amelyek arra akarták rábírni, hogy ne írja alá a törvényt.

Kapcsolódó hírek