Önvezető vonatok Ausztráliában

Joó Ferenc   ·   2018.05.27. 18:45
riotinto-400

A kaliforniai székhelyű Rio Tinto tizenhat, főleg vasércet kitermelő bányát üzemeltet Ausztrália észak-nyugati részén, melyeket vasútvonalak kötnek össze négy tengeri kikötővel. A cég mintegy kétszáz mozdonyt üzemeltet az úgynevezett Pilbara régió ezerhétszáz kilométeres hálózatán.

A Jövő bányája program keretében tavaly októberben tették meg az első kísérleti utat önvezető mozdonyokkal, azóta a vonatok kétharmada így közlekedik, de egyelőre még egy mozdonyvezető felügyelete mellett. Múlt héten jelentette be a Rio Tinto, hogy az ausztráliai vasútbiztonsági szerv üzemengedélyt adott az önvezető mozdonyoknak és év végére teljesen automatikusan közlekednek majd a vonatok a cég hálózatán.

Rio Tinto vonat a Pilbara régióban<br>(forrás: riotinto.com)

A Rio Tinto egyébként nem csak a vasúti szállításban, hanem a bányászati folyamatokban is a nagyfokú automatizálásra törekszik, amely megítélésük szerint nem csak, hogy javítja a hatékonyságot, de soha nem látott kitermelési lehetőségeket teremt számára. Az idén legalább 330 millió tonna vasércet terveznek a bányákból elszállítani. Többek között a Dunaferrbe is szállítottak már vasércet Ausztráliából.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.