Oroszország veszített Indiában?

iho/repülés   ·   2011.10.25. 16:33
nyito

A RIA Novoszty orosz hírügynökség kormányközeli forrásokra hivatkozó híre szerint a 22, minden időjárási viszonyok között bevethető, precíziós csapásmérésre is alkalmas harci helikopterre kiírt pályázaton alulmaradt a Mil Mi-28N Night Hunter típus. A győztes az amerikai Boeing AH-64D Apache Longbow lesz. A védelmi tárcából érkező, persze szigorúan névtelen vélemény szerint az orosz helikopter nem teljesítette a tenderkiírásban meghatározott műszaki kritériumokat, míg amerikai ellenfele igen. A 22 gép mellé további 22 gépre opciót is kötne az indiai kormány, újabb 600 millió dollár értékben.

Hazatérés Irakban: az Apache utolérhetetlen előnnyel rendelkezik a MI-28-ashoz képes a harci tapasztalatok területén <br>(fotó: army.mil)

Oroszország nem mond le teljesen a számára ismerős és bevált piacról: a továbbfejlesztett, modernizált Mil Mi-26T2 nehéz szállítóhelikopterrel a Boeing CH-47F Chinoo-k ellen szálltak harcba a 12 gépes nehéz szállítóhelikopter-pályázaton, míg a 197 könnyű, kifejezetten a magashegységi viszonyokra tervezett szállítóhelikopter-tenderen a Kamov Ka-226T versenyez az Eurocopter AS550 Fennec típusával. Emellett folyik a 2008-ban 1,4 milliárd dollárért megrendelt 80 darab Mil Mi-17V-5 taktikai szállítóhelikopter átadása és hadrendbe állítása is.

A Mi-26T2 kategóriájának mesterműve <br>(fotó: MAKS)

A közeli jövőben sem marad izgalom nélkül az indiai katonai repülőgép-piac: a hírek szerint november 4-én történik majd meg a Dassault és az Eurofighter-csoport képviselőinek jelenlétében a 126 gépes vadászbombázó-tender ajánlatainak felbontása. A tét: legkevesebb 11 milliárd dollár. A verseny célegyenesébe a Dassault Rafale és az Eurofighter Typhoon jutott be, míg a Boeing F/A-18 Super Hornet, a Lockheed Martin F-16 Falcon, a MiG-35 és a SAAB JAS-39 Gripen – különböző okok miatt – már korábban búcsúzott. Az indiai szabályok szerint a két, a követelményeknek és a kiírásnak megfelelő ajánlat közül az olcsóbb viszi majd a megrendelést.

Kapcsolódó hírek