Osztrák használt kocsikat vesz a ČD

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.05.01. 08:45
kiskep_OBB

Az ausztriai vasúttársaságtól (ÖBB) vesz használt személykocsikat a Cseh Vasutak (ČD). Az üzletet 267 millió koronáért (körülbelül 3 milliárd forint) kötötték huszonöt kupés (Bmz) és kilenc fekvőhelyes kocsi (Bcmz) vásárlására.

A régi-új árut a cseh vasúttársaság fokozatosan helyezi üzembe, miután átesnek néhány kötelező változtatáson (csehesítik őket). A harmincnégy osztrák ablakos a maradéka annak, amit az elmúlt év novemberében rendelt meg előzetesen a ČD, időközben viszont a vagonok több mint felét elhalászta a RegioJet (a zsákmányt valószínűleg a Pozsony–Kassa vonalra szánják). A kocsik jó minőségűek, s jó állapotban is vannak, klimatizáltak, végsebességük pedig 200 kilométer per óra. Tervek szerint a két útirányon át Zsolnára közlekedő EC-járatokon vetik be őket.

Huszonöt kupés és kilenc fekvőhelyes osztrák kocsi kerül a ČD-hez<br>(fotók: a szerző)

A fekvőhelyes kocsikra kicsit nagyobb átalakítás vár, ezért ezek leghamarabb csak nyár végén, de inkább csak ősszel állhatnak csatasorba. A ČD információi szerint a légkondicionált és ugyancsak 200 kilométer per órás sebességgel haladni képes Bcmz típusú fekvőhelyeseket Krakkóba, Budapestre és a szlovákiai járatokra (Šírava, Excelsior) küldik majd. Javul tehát az éjszakai utazás minősége a turistaosztályon is.

Néhány volt ÖBB kocsit már vettek a csehek, ezeket már át is festették

A RegioJet ügyes ténykedésének következtében több mint felére csökkenő osztrák kocsik helyett a cseh vasúttársaság saját járműveinek felújításával javítana állományán. Hatvankét Bp típusú studénkai gyártmányú személykocsit szeretnének a jövőben felújítani, de erről egyelőre konkrét információk nincsenek.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek