Özönvíz Budapesten, sok helyen megállt a közlekedés

iho   ·   2015.08.17. 19:37
fovam_eso0
Katasztrófavédelem: van mit csinálni...

Több mint száz helyen dolgoztak a fővárosi tűzoltók, szinte mindenhol vizet kellett eltávolítani vagy autókat kiszabadítani a fővárosra lecsapó hétfő esti vihar nyomán – tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) az MTI-t. A katasztrófavédelem kéri, hogy ha egy bejelentés már nem aktuális, hívják fel ismét a segélyszámot és mondják le a segélykérést, mert ezzel megkönnyítik a munkát. Budapesten harmincegy elektromos alállomást öntött el a víz, ezekből eltávolították a csapadékvizet, és a tömegközlekedés elősegítésére az aluljárókból is szivattyúzták a vizet a tűzoltók.

Boross Norbert, az Elmű szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vihar és a heves esőzés következtében huszonhat helyen áztak be pincék, főként a pesti oldalon, emiatt mintegy 40 ezer háztartásnál kapcsolták le az áramot biztonsági okból. Megkezdődött a szivattyúzás, és a berendezések szárítása, így reggel hat órakor már csak tizenhat helyszínen, 8-9 ezer fogyasztónál nem kapcsolták vissza az áramot.

* * *

A tegnapi esti özönvízszerű eső miatt továbbra is fennakadások vannak a budapesti közlekedésben.

A BKK reggeli tájékoztatója szerint a H6-os HÉV a Közvágóhíd H és Pesterzsébet felső között csak egy vágányon közlekedik. A 70-es trolibusz a 78-as vonalára terelve közlekedik. A kimaradó szakaszon pótlóbuszok nem közlekednek. A 75-ös trolibusz terelve közlekedik, a Jászai Mari tér és az Ötvenhatosok tere között pótlóbusszal lehet utazni. A 79-es troli egyáltalán nem jár, a 83-as trolibusz helyett pótlóbusz jár.

Erzsébet királyné útja, késő este Budapesten, vízibusszal... A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Mihadák Zoltán)

A 47-es és a 49-es villamos a Döbrentei térre terelve közlekedik. A járatok nem érintik a Fővám tér M, a Kálvin tér M, az Astoria M és a Deák Ferenc tér M megállót. A 61-es villamos a Széll Kálmán tér M és a Budagyöngye között nem jár, helyette a 22-est ajánlja a BKK. A 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik útbeszakadás miatt, a járatok nem érintik a Március 15. tér és a Fővám tér M megállókat. A 20E, a 30-as és a 30A valamint a 46-os autóbusz az első járat indulásától kezdve terelt útvonalon jár.

A tegnap este még nem közlekedő 18-as, 19-es és 41-es villamosokkal ma reggeltől már lehet utazni, az M3-as metró pedig valamennyi állomásán megáll.

Korábban írtuk:

A 2-es villamos helyett a Kossuth Lajos tér M és a Boráros tér H között a 15-ös és a 115-ös autóbusszal lehet utazni. A BKK Facebook-oldala szerint a 14-es villamos helyett a Lehel tér M és a Lehel utca/Róbert Károly körút között pótlóbusz jár. A 18-as villamos helyett a Döbrentei tér és Szent Gellért tér M között, a 19-es és a 41-es villamos helyett a Clark Ádám tér és Szent Gellért tér M a 86-os autóbusszal és a 17-es villamospótló autóbusszal lehet utazni. A 61-es villamos helyett a Széll Kálmán tér M és a Szent János Kórház között a 22-es, 102-es, 155-ös, 156-os, 222-es autóbusszal lehet utazni. A Széll Kálmán tér M és a Móricz Zsigmond körtér között pedig a 139-es és a 253-as busz jár. Az 59-es villamos helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár. A 24-es, az 51-es és az 52-es villamos és a 26-ps autóbusz nem jár.

(fotó: Bagyinszky Éva)

A Westend bevásárlóközpontban az aluljáró szinten áll a víz, ezért a teljes szintet lezárták. A Bálnába is folyik be a víz. A Mammutnál áll a víz a parkolóházban, és boltokba folyt be a víz. A vizes úttesten balesetet szenvedett egy mentőrobogós is, a 9. kerületi Gubacsi úton történt baleset sérültjét kórházba vitték.

Az alábbi videót a Facebookon találtuk, egy olvasónk nem tud hazajutni, mert a Rómer Flóris utca alján hömpölyög a víz.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek