Pálmafa alapú algagátló a láthatáron

Szilágyi Károly   ·   2011.07.11. 00:13
Vízen úszó pálmamagok adták az ötletet a brémai egyetem kutatóinak, hogy miként lehetne természetes alapanyagú algagátlót kifejleszteni a hajótestek külső védelmére.

A Katrin Mühlenbruch által vezetett kutatócsoport arra figyelt fel, hogy egyes pálmafajok magvai több hónapon át úsznak a víz felszínén, mire szárazföldhöz érve gyökeret vernek, mindezt az algásodás legkisebb jele nélkül. Az evolúció és a szaporodás során az algamentesség segít abban, hogy a magvak tovább ússzanak a víz felszínén, ezt szerették volna a kutatók lemásolni.

Először 50 különféle pálmamagot úsztattak az Északi-tenger vízén egy éven át. A vizsgált magok közül 12 az algásodásnak semmiféle jelét nem mutatta, ezek felületét vizsgálták meg a kutatók. A magvak felülete „szőrös” volt, ez pedig folyamatos mozgásban van, mintha folyamatosan legyezné magát a mag. Így a tengeri organizmusok  nem találnak olyan helyet, ahol meg tudnának telepedni.

A kutatócsoport a Glasgow-i kísérleti biológiai konferencián mutatta be első eredményeit, de a sorozatgyártásra érett termék bemutatása egyelőre még várat magára.

Kapcsolódó hírek