Papír helyett e-beszerzés a MÁV-nál

iho/vasút   ·   2012.04.11. 14:15
PICT0129_1

Új elektronikus tendereztetőrendszert vezet be a MÁV Zrt. a közbeszerzési értékhatáron belüli beszerzések megkönnyítése érdekében. Az új rendszert húsz várost érintő országos roadshow keretében mutatják be a beszállítóknak. A vasúttársaság célja az átláthatóság, a munkavégzés meggyorsítása, a költségek lefaragása és a hatékonyság növelése – hangzott el a rendszer bemutatóján szerdán.

Az ígéretek szerint a több tucat hazai cég által használt Electool SourcingTool rendszer segítségével várhatóan 85 százalékkal csökken a papírfelhasználás, valamint 30 százalékkal a ráfordított munkaidő. Utóbbi legfőbb oka, hogy a hibajelző-beállítások miatt a hiányos, nem megfelelő ajánlatadások száma csökkenni fog. Emellett a vállalkozások számára egyszerűsödik és jelentősen gyorsul az ajánlattétel, valamint a beszerzési eljárás folyamata is.

A minden operációs rendszerből, bármely webböngésző segítségével elérhető felületen lebonyolíthatóak a beszerzési eljárások, az ajánlatkérések összeállításától az ajánlatkéréseken és -benyújtáson keresztül az eredményhirdetésig. Az ajánlattevők és -kérők közötti egyszerű kommunikációs felületet alakítottak ki a kérdések és válaszok számára, valamint a hiánypótlások egyszerű kezelésére.

A céges sablonok és mintadokumentumok kezelésével és tárolásával lehetőség van a „beszerzési tudás” vállalati megőrzésére és bővítésére. Ez azt jelenti, hogy valós idejű jelentések készíthetők, a teljes dokumentáció ellenőrizhető, központilag tárolható, egyszerűen archiválható.

Werle Zoltán bemutatja az új rendszert<br />(fotó: Andrassew Dávid Igor)

A MÁV Zrt. úgy számol, hogy évente nagyjából húszmilliárd forintnyi, a közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzést bonyolítanak majd le az új elektronikus rendszer segítségével. A vasúttársaság adatai szerint éves szinten a MÁV-csoport mintegy négyezer beszerzést menedzsel, amiből ezer a MÁV Zrt.-é. Utóbbiak 60-70 százaléka nem éri el a közbeszerzési értékhatárt.

Werle Zoltán, a MÁV Zrt. társasági szolgáltatás igazgatója arról is beszámolt, hogy az is gyorsítani fogja az eljárást, hogy az 500 ezer forint értékű beszerzések alatt a honlapon megtalálható általános szerződési feltételek alapján kötnek megállapodást.

Arra a kérdésre, miszerint mennyibe kerül a rendszer használata, az igazgató azt felelte: „az összeg bőven belül marad a közbeszerzési értékhatáron, pár százezer forint havonta”.

A tájékoztatás szerint nyolcmilliárd forinttal csökkentek a MÁV-csoport anyagi jellegű ráfordításai az elmúlt két évben. A szolgáltatások és termékek összehasonlíthatósága révén a beszerzések során ez idő alatt 3,6 százalékos, vagyis nagyjából 1,8 milliárd forint megtakarítást értek el.

Kapcsolódó hírek