Péntektől csak maximum harminccal lehet haladni Amszterdamban

MTI/iho   ·   2023.12.08. 14:50

A sebességkorlátozás minden mellékutat és egyes főutakat is érint, a holland nagyváros útjainak körülbelül nyolcvan százalékára terjed ki.

Az NL Times című, angol nyelvű holland hírportál tájékoztatása szerint az autóutakra és kerékpárutakra bevezetett sebességkorlátozás minden járműre vonatkozik: a robogókra, az elektromos kerékpárokra, a helyi tömegközlekedést ellátó buszokra és a taxikra is. Egyes kiemelt sávokban, mint például a buszsávok, a buszok és taxik továbbra is legfeljebb ötven kilométer per órás sebességgel haladhatnak – ez a tempó a város főbb útjain továbbra is megengedett lesz.

A beszámoló szerint a városvezetés 2022 decemberében döntött a sebességkorlátozásról, a vonatkozó táblákat októberben helyezték ki, rajtuk matrica jelezte a december 8-ai érvényességet. A járművezetőket útburkolati jelek is segítik az új rendelet betartásában, amit új sebeségmérő kamerák ellenőriznek.

Az önkormányzat szerint a sebességkorlátozás húsz–harminc százalékkal fogja csökkenteni a súlyos balesetek számát, valamint hozzájárul a zajszennyezés mellett a károsanyagkibocsátás csökkentéséhez is.

A belga főváros, Brüsszel 2019-től fokozatosan vezetett be harminc kilométeres óránkénti sebességkorlátozást a mellékutakon, a főbb utakon megengedett legnagyobb sebességet pedig a korábbi hetvenről ötvenre korlátozták.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek