Péntektől újra használható a letenyei határátkelő

MTI   ·   2019.07.23. 09:01

A letenyei közúti átkelő március 21-e óta van zárva, azóta minden járműforgalmat a párhuzamos autópálya-átkelőn bonyolítanak le. A régi magyar-horvát átkelőn a tervezettnek megfelelően befejeződött a Mura-híd felújítása, így a járművek és a gyalogosok péntek reggel hat órától ismét használhatják.

A két letenyei határátkelőt évente mintegy ötmillió utas veszi igénybe, hetven százalékuk a három nyári hónapban, az Adriai-tengerre utazva vagy visszafelé. Havonta 18-21 ezer teherjármű is ott lép át Horvátországba vagy onnan Magyarországra. Ezt a forgalmat pedig a lezárás ideje alatt teljes egészében az autópályára terelték át. Péntektől visszaáll a korábbi forgalmi rend, vagyis a tehergépkocsik, a gyalogosok, valamint az autópályákról egyébként is letiltott egyéb járművek újból kizárólag a közúti átkelőt vehetik igénybe. Továbbra is az autópályán haladhatnak át az autóbuszok, minden egyéb járművel pedig lehetőség van mindkét átkelő használatára.

A rendőrség tapasztalatai szerint a nyári vakáció idején már nemcsak a hétvégi napokon, hanem pénteken és hétfőn is  megnövekedett turistaforgalom miatt a közúti átkelőhelyen személyautókkal rövidebb várakozási idővel lehet számolni, mint az autópályán. Az eddigiekhez képest a sztrádán is várhatóan csökken az átléptetés ideje, a lezárás idején kizárólag a kamionoknak fenntartott sávot ugyanis újból megnyithatják a személyautóknak.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek